Regija
0

Slovenija prebukirana izbjeglicama, Austrija bi mogla zatvoriti granice

Piše: M. N.
(Foto: EPA)
Hiljade ljudi pješke je ušlo u Sloveniju koja se bori da dogovori veći tranzit izbjeglica u Austriju. Problem je što Sloveniji ponestaje smještajnih kapaciteta, a i u Austrija su pri kraju, tako da svi strahuju da će Austrija zatvoriti granice.

Slovenska ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar upozorila je da će Austrija vjerovatno prestati primati migrante i izbjeglice, što bi dovelo do lančanog kolapsa koji bi najviše osjetile Srbija i Hrvatska. Umjesto da se izbjeglice kreću, morat će ostati u ove dvije zemlje jer, ukoliko Austrija zatvori granicu, zatvorit će je i Slovenija.

Procjenjuje se da je od subote iz Hrvatske ušlo skoro 25.000 migranata, od kojih je Austrija preuzela blizu 10.000. Samo od ponoći u Hrvatsku je iz Srbije ušlo 6.113 izbjeglica, a očekuje se još veći pritisak iz Srbije.

U jutarnjim satima na zagrebački aerodrom sletio je avion iz Dubaija s humanitarnom pomoći. Transportni avion A300 donio je 37 tona različite pomoći za potrebe izbjeglica s Bliskog Istoka i srednje Azije. Let je orgnizirao UNHCR, a pomoć će se dijeliti u Opatovcu te na izbjegličkoj ruti.

Slavonski Brod priprema objekte za zimski prihvat izbjeglica, a u njemu će biti i grijalice.

Slovenija polako gubi kontrolu zbog velikog broja izbjeglica koje su promrzle, gladne i nervozne. Zatražila je pomoć zemalja EU u zaštiti granice. S druge strane, građani Slovenije pozivaju jedni druge da pomognu izbjeglicama kojima do sada pomažu najviše novinari. Zbrinuli su izbjeglice u svojim automobilima, pomogli su jednoj ženi da se porodi, a desetomjesečna beba hitno je poslana u bolnicu jer je promrzla.

Predstavnica Crvenog križa Slovenije uputila je apel za pomoć svima kazavši kako su djeca na hladnom i da ih ne mogu ugrijati, te da im hitno treba osigurati smještaj.

Slovenija i Austrija su u stalnom kontaktu, a sudbina izbjeglica trebala bi uskoro biti poznata.