Regija
287

Slovenija: Emina Hadžić u Nacionalnom odboru Evropske godine za razvoj

Klix.ba
Emina Hadžić
Emina Hadžić
Ministarstvo za vanjske poslove Slovenije ovih dana je između 22 predstavnika iz vladinog i nevladinog sektora u Nacionalni odbor Evropske godine za razvoj 2015. (ELR 2015) odabralo i Eminu Hadžić, direktoricu uspješne međunarodne organizacije Zavod Krog, a nama poznau uspješnu ženu, čiji roditelji su rodom iz Bosne i Hercegovine.
Emina Hadžić
Emina Hadžić
Kada govorimo o važnim ličnostima, koje su uspjele u dijaspori, priče o njoj ne možemo zaobići.

Evropska godina za razvoj (ELR2015) će se održati pod sloganom "Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost". Cilj projekta je da u ovoj oblasti informiše građane EU o razvoju saradnje i politike i da ohrabri njihov aktivni interes za razvoj saradnje. U prilog ovih ciljeva će se održati aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u članicama EU, koje će također uključivati informacije kampanje za širenje ključne poruke, organiziranje konferencija, izložbi i sličnih događaja. Razvoj obrazovanja, kao i razmjenu informacija, iskustava i dobre prakse između različitih aktera će biti značajan doprinos ostvarivanju ciljeva ELR2015.

Glavni cilj razvojne politike EU je smanjenje i iskorjenjivanje siromaštva. Evropska unija pruža pomoć za razvoj saradnje od 1957 i sada je najveći donator službene razvojne pomoći u svijetu. Slovenija je donator pomoći za razvoj od 2004, naročito na zapadnom Balkanu.

Emina Hadžić je zbog uspješnog rada na području ljudskih prava u Sloveniji imenovana kao prva bosanska članica savjeta Vlade Republike Slovenije za ostvarivanje načela jednakog tretmana od 2004. do 2008. godine, gdje je pet godina uspješno zastupala i djelovala kao predstavnica za jednak tretman bez obzira na nacionalno, rasno ili etničko porijeklo i jezik. Zavod KROG već šest godina djeluje u oblasti ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne saradnje, međukulturnog dijaloga, volontiranja, obrazovanja i kulture. Emina posebnu pažnju pridaje socijalno ugroženim porodicama, ženama i djeci, koji su žrtve nasilja i rata, ranjivim i različitim etničkim grupama. Projekte koje ostvaruje sa partnerima odnosno vladinim i nevladinim organizacijama, volonterima i stručnjacima temelje na načelu društvene odgovornosti i održivog razvoja društva u okolini gdje djeluje te je ujedno i gradi. Najveći projekat Zavoda KROG u Sloveniji i JI Evropi na Emininu inicijativu zasigurno jeste "Pokloni osmjeh", čija je glavna aktivnost rehabilitacija i psihosocijalna pomoć socijalno ugrožene osnovnoškolske djece. Projekat "Pokloni osmjeh" djeluje već 10 godina te je usrećio nešto više od 800 djece a nominiran je bio za međunarodna priznanja te kao jedini projekat te vrste u Sloveniji predstavljen je na CNN-u (The Cable News Network).

"Moj rad je uvijek usmjeren u pravcu ljudskih prava, pravednosti, održivog razvoja, jednakih mogućnosti, životnog obrazovanja i borbi protiv diskriminacije, siromaštva te socijalnog isključivanja. Vjerujem u dobro ljudi, pravedno djelovanje, jednake mogućnosti za sve, temeljit i pošten rad, socijalnu pravednost, zaštitu zajedničkog prirodnog okoliša i bolji sutra za sve nas", kaže Emina.