Regija
0

Slovenci "kaznili" Boruta Pahora, vodi Pozitivna Slovenija

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Partija lijevog centra Pozitivna Slovenija gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića u vodstvu je nakon današnjih parlamentarnih izbora, rezultati su anketa provedenih na biralištima, prenosi državna televizija.
Ukoliko se ovi rezultati potvrde to će predstavljati veliki gubitak za Slovenačku demokratsku stranku (SDS), partiju desnog centra bivšeg premijera Janeza Janše, kojoj su predviđali veliku prednost u odnosu na vladajuće socijaldemokrate.

U Sloveniji su danas održani vanredni parlamentarni izbori, a predviđalo se prema rezultatima anketa prije izbora da će pobjedu odnijeti partija Janeza Janše Slovenačka demokratska stranka (SDS) i to sa više od 31 posto .

Predviđalo se, takođe, da će Pozitivna Slovenija biti na drugom mjestu sa 21 posto.

Ovim su se obistinila predviđanja da će građani Slovenije zbog ekonomske krize "kazniti" doskorašnjeg premijera Boruta Pahora.

Ekonomska i dužnička kriza, koja je pogodila Sloveniju, dovela je do pada Pahorove vlade.

Građani su u septembru na referendumu odbacili vladin program reformi, poslije čega su raspisani vanredni izbori, prvi od kako je Slovenija proglasila nezavisnost poslije raspada jugoslovenske federacije 1991.