Regija
0

Skupština Kosova o izboru predsjednika: Ili Tači ili vanredni izbori

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Današnja vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj se bira novi predsjednik Kosova, koji će na toj poziciji zameniti Atifetu Jahjagu, počela je sa skoro sat vremena zakašnjenja.

Glavni kandidat za predsjednika je Hašim Tači, aktuelni ministar vanjskih poslova Kosova, prema koalicionom sporazumu njegove Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova premijera Ise Mustafe, dok mu je formalni protukandidat Rafet Rama, također iz Demokratske partije Kosova.

Nakon predstavljanja oba kandidata i formiranja Komisije za izbor predsednika, data je 15-minutna pauza.

Uporedo s tim, nekoliko stotina pristalica opozicije protestuje ispred zgrade Skupštine u Prištini protiv izbora Tačija za novog kosovskog predsednika.

Policija na ulicama Prištine

Opozicioni lideri su najavili da će se suprotstaviti izboru Tačija za predsjednika tokom sjednice, ali i van Skupštine.

Pojačano prisustvo pripadnika policije je vidno u cijeloj Prištini.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Osim opozicije, izboru Tačija za predsjednika protive se i četvorica poslanika DSK, koji ne prisustvuju sjednici.

Još uvijek se ne zna da li će i kako glasati 10 poslanika “Srpske liste”, dok se očekuje da ostalih 10 manjinskih poslanika sigurno glasa za Tačija. “Srpska lista” i ostale manjinske partije su dio aktuelne vladajuće koalicije.

Prema Ustavu Kosova, za izbor predsjednika Kosova potrebna su dva kandidata i potrebno je da u glasanju učestvuje minimum 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova, odnosno dvotrećinska većina. Kandidat koji dobije dvotrećinsku većinu glasova poslanika u prvom ili drugom krugu postaje novi predsjednik Kosova. Ukoliko u prva dva kruga glasanja nijedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu, ide se na treći krug glasanja u kome je ponovo potrebno da glasa minimum 80 poslanika, ali je za izbor predsjednika dovoljna prosta većina ili 61 glas.

U centru Prištine je u jednom momentu došlo do verbalnog sukoba između pristalica vlasti i opozicije, koje je razdvojio kordon specijalnih jedinica policije.

Aktivisti Demokratske partije Kosova su jučer najavili da će izaći ispred Skupštine da proslave izbor Tačija za predsjednika Kosova, što bi moglo dovesti do novih tenzija između opozicije i pozicije, ali je Tači sinoć putem društvene mreže Facebook pozvao pristalice da se suždrže od bilo kakvog sukoba i da se slavi u kućama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na protestu opozicije ispred Skupštine lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je kazao da su Mustafa i Tači pogriješili kada su potpisali sporazume kojima su prekršili Ustav, sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom i sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Haradinaj: Tači ugrozio teritorijalni integritet

Haradinaj, koji je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini, istakao je da su građani na protestu održanom 17. februara smijenili Mustafu i Tačija i da Tači ne može biti predsjednik Kosova.

"Ima li smisla da čovjek koji je pogriješio i ugrozio teritorijalni integritet zemlje, onaj kojeg smo smijenili iz Vlade, sada traži da bude izabran za predsjednika. Nema smisla, i to ne može biti", poručio je Haradinaj.

Pristalice opozicije od utorka u šatorima na platou ispred Skupštine Kosova danonoćno protestuju tražeći ostavku Vlade Mustafa - Tači i protiv izbora Tačija za predsjednika. Poslanici opozicije šest meseci blokiraju rad Skupštine u znak suprostavljanja sporazumima o zajednici i demarkaciji granice.

Nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud konstatovao da formiranje zajednice sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, opozicija je zatražila ostavku Vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi ističe mandat 7. aprila, a novi predsjednik mora biti izabran 30 dana prije isteka njenog mandata ili će biti raspisani vanredni izbori.