Praćeni od jula
73

Širom Evrope velika akcija protiv desničara-terorista, u Hrvatskoj uhapšena dvojica

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma u nekoliko evropskih zemalja uhapšeno je više osoba. Jedna od tih zemalja je Hrvatska gdje su uhapšene dvije osobe, javlja HRT.

Kako nezvanično saznaju, jedan ima 16, a drugi tek 14 godina, a uhapšeni su na području središnje Hrvatske, jugoistočno od Zagreba.

Ono što je najopasnije - policija je izvjestila da su se praćenjem njihovih aktivnosti, pojavili pokazatelji da bi neki od njih uskoro krenuli u jednu konkretnu akciju. Policija nije otkrila gdje je ona trebala biti.

Što im je bio cilj i gdje se nalazi i koja je tu uloga hrvatskih maloljetnika - policija zasad zbog njihove dobi ne otkriva.

Eurojust i Europol su podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma.

Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhapšeno je petero osumnjičenih i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama, saopćeno je iz MUP-a RH uz napomenu da su kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj obuhvaćene dvije maloljetne osobe.

Osumnjičeni navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja se za terorističke aktivnosti koristi online platformom, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali vlastiti manifest da imaju pristup oružju. Uprkos tome što su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust u julu 2023. na zahtjev belgijskih tijela. Europolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža podršku još od jula 2023. te je okupio istražitelje iz cijele Europe. Intenzivno su se razmjenjivale informacije - u sklopu ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Na dan akcije uspostavljen je zajednički operativni štab u sjedištu Europola, a Europolovi stručnjaci upućeni su u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku.

"Kad bude bilo više informacija, očekujem da nas Ministarstvo unutarnjih poslova izvijesti. Očito je riječ o jednoj široj operaciji na razini Evrope u kojoj sudjeluju i nadležni odjeli Ravnateljstva policije, surađuju, rade, i nakon toga imaju dokaze te poduzimaju mjere. Ja se ne brinem jer je očito da sustav, ne samo naš nego i međunarodna policijska suradnja funkcionira. Razumijete, to je bit. Što je bit? Bit vam je da vam se ne dogode teroristički napadi i da vam ne raste ekstremizam. Kod nas toga, za sada, hvala Bogu, nema", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.