Regija
0

Serge Brammertz doputovao u Beograd

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz doputovao je danas poslijepodne u redovnu radnu posjetu Beogradu, gdje ga očekuju razgovori sa najvišim državnim funkcionerima i nadležnima za saradnju sa tim tribunalom, pred podnošenje redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa Hagom.

Kako je Tanjugu rekao šef vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović, ova posJeta je izvanredna prilika da tužilaz Brammertz iznese konkretne primjedbe u direktnim kontaktima sa srpskim operativcima. I

Ignjatović kaže da se od posjete očekuje da se u izvještaju koji će Brammertz podnijeti u decembru konstatira postojanje visokog stepena saradnje u oblasti dostavljanja dokumentacije i svim drugim aspektima tehničke saradnje koja je, kako je rekao, na veoma visokom nivou.

"Opredeljeni smo da saradnja u toj oblasti bude i nastavljena na tom nivou", naveo je on, istaknuvši da je taj dio saradnje, također, važan, a da se Brammertzove izjave uvijek tiču samo hapšenja preostale dvojice bjegunaca, što je "banalizovanje ukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom".

Ne treba očekivati ništa dramatično, srpska strana očekuje otvorene razgovore, posebno u dijelu koji se tiču potrage za bjeguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, izjavio je Ignjatović.

"Sve sugestije koje tužilac Brammertzbude iznio, a tiču se Mladića i Hadžića, bit će usvojene", naveo je Ignjatović.

Svjesni smo, dodao je on, nedavnih izjava Brammertza i njegovog nezadovoljstva kada je riječ o hapšenju preostale dvojice haških begunaca.

Međutim, Srbija je do sada, podsjetio je Ignjatović, isporučila 44 haška optuženika i niko više ne sumnja da postoji politička volja Srbije da i ova dvojica budu uhapšena i isporučena Hagu.

"Niko ne treba da sumnja u riješenost Srbije da ovo pitanje zatvori, jer u njenom najboljem interesu da se Mladić i Hadžić nađu pred tribunalom", rekao je Ignjatović, dodavši da će Srbije učiniti sve da se to i dogodi.

Brammertz će sutra u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem i šefom Akcionog tima Vladimirom Vukčevićem te drugim pripadnicima tog tima koji rade na lociranju i hapšenju Mladića i Hadžića.

Prema programu posjete predviđen je razgovor i sa predsjednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem.