Regija
0

Serge Brammertz danas u Beogradu

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz počinje u ponedjeljak dvodnevnu posjetu Beogradu, tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji Srbije sa sudom u Haagu i naporima koji se čine da budu uhapšena preostala dva haška optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić.
  • Brammertz će se sastati s predstavnicima vlasti Srbije na političkom i operativnom nivou i razgovarati o pitanjima saradnje Srbije s Tužilaštvom Haškog tribunala i ostalim pitanjima vezanim za strategiju ispunjenja mandata Suda, rekla je Tanjugu portparol tužilaštva Olga Kavran.

On će, kako je najavljeno, razgovarati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i imati niz susreta s predstavnicima Nacionalnog vijeća i Akcionog tima za lociranje i hapšenje Mladića i Hadžića.

Beograd je, poslije Sarajeva prošle sedmice, druga stanica na Brammertzovoj turneji po zemljama regiona, u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, u junu, u kojem će biti ocijenjena i saradnja Srbije.

Predsjednik Tadić je u srijedu istakao da saradnja s Tribunalom ne smije da bude dovedena u pitanje, „jer bi se na taj način doveli u pitanje razvoj države Srbije i budućnost naših građana, kao i evrointegracije i vizna liberalizacije, koja je na vidiku“.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da očekuje da će predstojeći izvještaj glavnog Haškog tužioca biti pozitivniji od prethodnog, iz decembra prošle godine.

Brammertz je prošle sedmice u Sarajevu istakao važnost pitanja preostalih haških bjegunaca, naglasivši da je za Tribunal hapšenje Mladića i Hadžića "od izuzetne važnosti".

Ako bi u izvještaju u junu u Vijeću sigurnosti UN-a bilo ocijenjeno da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, bila bi otklonjena posljednja prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i Evropske unije. Holandija je jedina od 27 država EU za koju formulacija o punoj saradnju Srbije s Haagom podrazumjeva hapšenje Mladića, podsjeća Tanjug.