Regija
2

SDP i HDZ u Hrvatskoj izjednačeni: Plenković kazao novinarima da je "happy"

Piše: Er. M.
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Najnovije izlazne ankete koje se odnose na parlamentarne izbore u Hrvatskoj pokazuju da su HDZ i SDP izjednačeni, a visoki čelnici HDZ-a zadovoljni su rezultatima.

Novi rezultati izlaznih anketa govore da bi Narodna koalicija (SDP) kao i HDZ trebali osvojiti 57 mandata. Iza njih nalazi se MOST sa 12 mandata, Živi zid sa 7, IDS sa 3, Milan Bandić sa 2, te HDSSB i Pametno sa jednim mandatom.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je 77 mandata, a analitičari već upozoravaju da bi za funkcionisanje vlasti duže od dvije sedmice trebalo 80 mandata.

HDZ ove godine rezultate izbora čeka u stranačkim prostorijama na Trgu žrtava fašizma, za razliku od prošle godine, kada je proslava održana u restoranu Gastro Globus.

Novinare je pozdravio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji se osvrnuo i na rezultate izlaznih anketa.

"Vidjet ćemo, samo polako. Došao sam vas samo pozdravit, da vidim da je dobra atmosfera. Imali smo sjajnu kampanju, mi smo happy", rekao je Plenković okružen novinarima i simpatizerima, prenosi Index.hr.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Drugi funkcioneri HDZ-a izjavljivali su medijima kako vjeruju da će HDZ sastavljati Vladu Republike Hrvatske te da će se nova HDZ-ova Vlada najviše baviti zapošljavanjem.

Na drugoj strani, visoki funkcioneri SDP-a evidentno nisu zadovoljni tokom dešavanja.

"Narodna koalicija nije ništa pogriješila, pogriješili su oni koji su nakon svega ponovno dali glasove HDZ-u. Most je svojim brljavljenjem od nemila do nedraga izgubio nešto glasova koji su otisli Živom zidu. Potrošeno je 150 miliona kuna da bi se maknuo jedan čovjek", rekao je ministar branitelja u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske Predrag Matić.

Podsjećamo, oko 3,8 miliona birača u susjednoj Republici Hrvatskoj i inostranstvu imalo je danas priliku da na vanrednim izborima glasa za novi sastav Hrvatskog sabora.

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sata, a glasalo se u 49 država diljem svijeta. Do 16:30 sati glasalo je 250 hiljada manje građana nego 2015. godine.

U 22 sata očekuje se da Državno izbornog povjerenstva počne s objavljivanjem rezultata na svojoj zvaničnoj web stranici. Prvi preliminarni rezultati izbora bit će poznati tek u ponoć.