Regija
0

Scheffer: KFOR na Kosovu svima garantira sigurnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u nedjelju nakon proglašenja nezavisnosti Kosova da će snage KFOR-a i dalje garantirati sigurnost svim građanima Kosova te pozvao sve strane na maksimalnu suzdržanost.

"KFOR će nastaviti ispunjavati svoju dužnost da pruža sigurno okružje na teritoriju Kosova u skladu s Rezolucijom 1244 UN-a, osim ako Vijeće sigurnosti ne odluči drukčije. KFOR će nastaviti da garantira sigurnost svim građanima Kosova, većini i manjini, na nepristran način kao i do sada", stoji u Schefferovoj izjavi objavljenoj nakon što je kosovski parlament proglasio nezavisnost.

NATO na Kosovu ima raspoređenih oko 16 hiljada vojnika, a Scheffer ističe da taj broj vojnika kao ni zapovjedni lanac nije promijenjen današnjim događajem.

Scheffer je upozorio da će "tokom ovoga osjetljivog razdoblja KFOR odlučno i brzo odgovoriti svakome ko bi mogao pokušati pribjeći nasilju na Kosovu", prenijele su agencije.

U ponedjeljak će se u Bruxellesu sastati Sjevernotlantsko vijeće kako bi razmotrilo situaciju, najavio je glavni tajnik Saveza.