Regija
0

Šarićev klan je bio tehnološki opremljeniji nego policija

SRNA
Darko Šarić
Darko Šarić
Član crnogorskog skupštinskog Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević izjavio je da je tehnologija koju koristi policija zaostala i da je klan narko-bosa Darka Šarića bio mnogo bolje opremljen.

Medojević, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem i direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem obišao prostorije koje koristi Odsjek za posebne provjere, rekao je da je razočaran činjenicom da policija nema svoju telekomunikacionu opremu, već koristi resurse provajdera.

On je, nakon uvida u tehnologiju, način i postupak vođenja mjera tajnog nadzora, novinarima izjavio da postoji dosta propusta na kojima bi moglo doći do zloupotrebe sistema, odnosno mogućnosti da neko neovlašteno pristupi sistemu i otvori mjere tajnog nadzora, te prisluškuje telefonske komunikacije bez zakonskog osnova.

Medojević je istakao da je problematičan i sistem arhiviranja podataka, jer se razgovori onih koji su pod mjerama tajnog nadzora snimaju samo na jedan CD, koji policija dostavljaja tužilaštvu, a da kopije snimljenog materijala ne postoje.

"Nakon završenih mjera tajnog nadzora kompletan arhiv iz policije se seli u tužilaštvo. Ne znam kako se čuva u tužilaštvu, koje su bezbjednosne mjere i ko sve može pristupiti tom vrlo osjetljivom materijalu u samom tužilaštvu, tako da ću tražiti na sljedećoj sjednici Odbora da se proširi naša vanredna mjera i na operatere i tužilaštvo", rekao je Medojević.

On je ocijenio da softver koji koristi ovaj Odsjek Uprave policije treba dodatno dograditi, jer postojeći ne omogućava čak ni pretpostavljenima u tom sektoru da u realnom vremenu nadgledaju da li neko od operativaca prisluškuje bez sudskog naloga.