Predala akreditive
6

Sarajevo zamijenila Beogradom: Chen Bo nova kineska ambasadorica u Srbiji

SRNA
Chen Bo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Chen Bo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je primio akreditivna pisma nove ambasadorice Kine Chen Bo, izrazivši uvjerenje da će ona tokom diplomatskog mandata u Beogradu dati poseban pečat čeličnom prijateljstvu dvije zemlje.

Vučić je rekao da je ponosan što su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u historiji, te izrazio nadu da će imati čast da ove godine ponovo ugosti predsjednika Kine Xi Jinping.

On je izrazio zadovoljstvo zbog intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje dvije zemlje i naglasio značaj kineskih investicija za ekonomski rast u Srbiji, saopšteno je iz press službe predsjednika Srbije.

Vučić je još jednom zahvalio na pozivu za učešće na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative "Pojas i put" u aprilu u Pekingu, istakavši da je riječ o jednom od najvažnijih međunarodnih skupova ove godine.

"To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi podršku toj inicijativi predsjednika Xija kojom promoviše mir i saradnju", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio posebnu zahvalnost za razumijevanje Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku njenom teritorijalnom integritetu, izrazivši i potpunu podršku Srbije politici "jedne Kine".

Chen je istakla da Kina smatra Srbiju za pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja u Evropi, a čiju podršku kinesko državno i partijsko rukovodstvo iskreno cijeni.

Ona je istakla privrženost Kine poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i podršku rješenju kroz dijalog.

Chen je istakla da je srećna što je ambasador Kine u Srbiji u trenutku kada bilateralni odnosi brzo napreduju, zahvaljujući tome što im dvojica predsjednika pridaju veliku važnost.

Chen Bo, koja je bila ambasador Kine u Sarajevu, u Srbiji je zamijenila Li Manchanga kojem je istekao četvorogodišnji mandat.