Odlučno protiv kriminala
0

Sanader proveo čistku u hrvatskoj vladi

Sarajevo-x.com
Foto: Net.hr
Foto: Net.hr
U centru Zagreba jučer usred dana ubijena je Ivana Hodak, kćerka poznatog hrvatskog advokata Zvonimira Hodaka. Počinitelj ovog djela, kao ni motiv, još uvijek nisu poznati, ali je državni vrh reagovao isti dan, smjenivši ministra unutrašnjih poslova, ministricu pravosuđa, te šefa policije.

Sve ovo javnosti je otkrio hrvatski premijer Ivo Sanader na jučerašnjoj vanrednoj press konferenciji, a objavio je i imena osoba koje će biti postavljene na ove odgovorne funkcije.

I zaista, Hrvatska je poslala jasnu poruku javnosti da će Vlada učiniti sve da se obračuna s kriminalom. Najavljeno je i donošenje antimafijaškog zakona, po uzoru na rješenja koja su donijeta u drugim evropskim zemljama.

Svakodnevno slušamo o zločinima koji se čine u Bosni i Hercegovini, policija i sud imaju pune ruke posla, međutim, očito se još nije desio dovoljno velik slučaj da se iko od naših vlastodržaca nađe prozvanim ili, ne daj bože, odgovornim, pa čak ni onda kad su masovno tražene njihove ostavke. Možda treba da se desi nešto ozbiljnije od ničim izazvanog ubistva tinejdžera ubodima nožem u tramvaju, postavljanja bombe ispod vozila, pucnjave u centru grada, premlaćivanja novinara i svega drugog čega su prepune i naše novine?

Dokle god nam to ne bude dovoljno alarmantno, priče o borbi protiv organizovanog kriminala ostat će samo pusta naklapanja. Samo bi pritom trebalo pitati one koji su ostali bez svojih najmilijih i koji se boje za vlastiti život šta oni misle o tome.