Analitičar Žarko Puhovski
0

"Sanader je u Austriji možda skrio dokumente koji terete Mesića i Kosor"

SRNA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader otišao u Austriju da bi sklonio određene dokumente, koji bi mogli kompromitovati bivšeg predsjednika Stjepana Mesić i premijerku Jadranku Kosor.

"Sanader neće odugovlačiti nego će požuriti u proces u Hrvatskoj, a ako sudski postupak ne bude išao dobro, onda će manipulisati sklonjenim dokumentima", rekao je Puhovski, prenosi T-portal.

Puhovski naglašava da za dokazivanje Sanaderove krivice nisu dovoljne izjave svjedoka, već da su potrebni dokumenti. 

On je naveo da je riječ o dokumentima koji inkriminiraju one koji su dovoljno važni da mogu nečim trgovati, a to bi, kako kaže, mogli biti bivši predsjednik Mesić i premijerka Kosor.

"Mislim da bi Sanader na Mesića mogao ići više moralno, eventualno dokazujući da je na neki način pogodovao svojim prijateljima poput Tomislava Dragičevića u Ini. Premijerku bi mogao pokušati politički diskreditovati", rekao je Puhovski.

Dežurni istražni sudija saveznog suda u Salcburgu odredio je juče Sanaderu 14 dana ekstradicionog pritvora, nakon čega može biti izručen Hrvatskoj ili mu pritvor može biti produžen još 30 dana.

Sanader je uhapšen u petak, na osnovu međunarodne potjernice, u blizini naplatnih kućica kod tunela na autoputu u austrijskoj pokrajini Salzburg.
Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i umiješanost u više korupcijskih afera, zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.