Primao čudne telefonske pozive
0

Rusi sumnjaju na ubistvo oligarha

SRNA
Leonid Gart
Leonid Gart
Smrt predsjednika Ruskog sankaškog saveza Leonida Garta, čije je tijelo pronađeno u nedjelju u bračkom kanalu, ruski mediji okarakterisali su kao mogućim prikrivenim ubistvom navodeći kako je primao čudne telefonske pozive.

Portal "Izvestija" piše da je Gart te večeri navodno trebalo da ide na večeru kod jednog od svojih hrvatskih prijatelja, ali je sasvim neočekivano promijenio plan i umjesto toga isplovio gumenjakom na more.

Dalje navodi da je ruski građevinski preduzetnik primao čudne telefonske pozive, da je imao obezbjeđenje i na ljetovanju u Selcima, gdje godinama dolazi zbog ljetovanja i poslovno, jer je vlasnik agencije za promet nekretninama "Gart".

Jedan od prijatelja ruskog privrednika rekao je da je Gart u subotu primio sumnjive telefonske pozive koji su ga jako uznemirili, te je tada naglo promijenio planove.

Nikome ništa ne govoreći, što nije bilo tipično za njega, isplovio je gumenim čamcem umjesto da ode kod prijatelja na večeru. Nakon što je njegova supruga u nedjelju otputovala u Moskvu, Gart se ponovno otišao voziti gumenjakom, a nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav, ispričao je njegov prijatelj.

U prirodne uzroke smrti dugogodišnjeg partnera sumnja i finansijski direktor građevinske firme "GRM" Dmitrij Hazov. "Ne želim prejudicirati, ali sumnje u ubistvo dijelim s porodicom i bliskim Leonidovim prijateljima", rekao je Hazov, prenosi "Večernji list".

Posade hrvatskog trajekta u nedjelju je oko 19.00 sati pronašla tijelo u Bračkom kanalu. Radilo se o 39-godišnjem Leonidu Gartu, ruskom oligarhu i bliskom prijatelju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski predsjednik izrazio je saučešće porodici i prijateljima.

Hrvatski mediji navode da je Gart poginuo dok se vozio gumenjakom koji je pronađen nedaleko od njegovog tijela, ali će tačan uzrok smrti biti poznat nakon obdukcije u splitskoj bolnici.

Mrtvozornik koji je pregledao tijelo nije uočio tragove nasilja.

Gart je bio osnivač i vlasnik građevinske kompanije GRM, jedne od najvećih u Rusiji. Navodno je kompaniju prodao zbog dva miliona evra duga. On je to negirao, rekavši da su dugovi nastali nakon njegovog odlaska iz firme.

Njegova kompanija gradila je objekte za potrebe olimpijade u Sočiju. U aprilu je Vladimir Putin posjetio novoizgrađeni sportski objekt i izrazio zadovoljstvo viđenim.