Srbija
0

Reis će nositi pištolj dok mu se ne obezbijedi zaštita

SRNA
Adem Zilkić
Adem Zilkić
Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je danas da je zbog lične bezbjednosti i preventivne zaštite nosio pištolj, za šta nema dozvolu, i da će taj pištolj "biti sa njim" sve dok mu država ne obezbijedi zaštitu.
"Ja sam svjesno nosio pištolj star 40 godina koji sam naslijedio od oca i koji će i dalje biti sa mnom dok mi država ne obezbijedi adekvatnu zaštitu", rekao je Zilkić na konferenciji za novinare povodom jučerašnje intervencije beogradske policije koja mu je oduzela pištolj.

On je rekao da je prije 14 mjeseci u Tutinu pokrenuo postupak za dobijanje dozvole za nošenje pištolja zbog toga što je, kako je naveo, poglavar i što svakodnevno putuje, ali i radi preventivne zaštite.

"Kako je čovjek u ispostavi MUP-a na 'drugoj strani' i čak radi na Univerzitetu (sandžačkog muftije) Muamera Zukorlića, do danas nisam mogao to pravo da ostvarim. Pokušao sam i preko Novog Pazara, ali traženu dozvolu nisam mogao da dobijem", rekao je Zilkić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će slučaj poglavara Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, u čijem vozilu je juče policija pronašla dva pištolja, biti riješen dogovorom i dodao da će Zilkić dobiti policijsku zaštitu ako po njega postoje bezbjednosni rizici.

"Razgovaraćemo za njim, vidjećemo, ako postoje prijetnje, da se Zilkiću i njegovim ljudima pruži policijska zaštita ili dodijele dozvole za nošenje oružja", rekao je Dačić novinarima, dodajući da se do sada niko iz Zilkićeve Islamske zajednice Srbije nije obraćao policiji tim povodom.

Dačić je potvrdio da je Zilkić imao dozvolu za oružje, ali ne i dozvolu za nošenje oružja.