Beograd
0

Reagiranja na ratificiranje SSP-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om kao i "energetskog" sporazuma s Rusijom u utorak u srbijanskom parlamentu premijer Mirko Cvetković ocijenio je krupnim korakom k europskim integracijama i boljem života građana.

"Ratificiranjem Sporazuma o suradnji u području energetike s Ruskom Federacijom, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prijelaznoga trgovinskog sporazuma s EU-om Srbija je pokazala kako želi istodobno surađivati i sa Zapadom i s Istokom", rekao je Cvetković.

Dodao je kako se "očekuje da Srbija bude motor razvoja u regiji" i da "osigura neku vrstu mosta za gospodarstva koja su zainteresirana za europske integracije i za gospodarsku suradnju s Istokom".

I dopredsjednik Vlade Božidar Đelić, ali i voditelj novoosnovanog zastupničkog kluba "Naprijed, Srbijo" radikal Tomislav Nikolić izjavili su kako su današnje odluke parlamenta "povijesni trenutak za Srbiju".

Kad je riječ o energetskom sporazumu s Rusijom, ministar gospodarstva Mlađan Dinkić komentirao je primjedbe zastupnika iz Liberalno-demokratske partije, Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara koji su glasovali protiv toga sporazuma jer ga smatraju političkim (ne gospodarskim) i štetnim za Srbiju.

Dinkić je izjavio da će se u daljnjim pregovorima pokušati doći do poštene cijene za Naftnu industriju Srbije (NIS), odnosno da će se poštivati sve procjene revizorskih kuća o tržišnoj vrijednosti NIS-a. Protivnici sporazuma tvrde da je NIS zapravo darovan Rusima za samo 400 milijuna eura.