Slovenija
0

Reagiranja na Haiderovu smrt

FENA
Slovenski premijer Janez Janša i njegov vjerojatni nasljednik Borut Pahor uputili su kurtoazne izraze sućuti obitelji Joerga Haidera, no među Slovencima je kontroverzni austrijski političar iz južne pokrajine Koruške za života uživao vrlo malo simpatija.

Tako je jedan od kandidata za novog slovenskog ministra vanjskih poslova za "Delo" od nedjelje izjavio da je Haider bio "ekstremni populist i demagog". "Nije postupao prema vlastitom uvjerenju nego po onom što mu je osiguravalo najviše političkog kapitala", izjavio je Ivo Vajgl.

Mnogo oštriji u izjavi za "Delo" bio je Zmago Jelinčič, jedna vrsta Haiderova antipoda, izjavivši da je Haider "dobio što je zaslužio".

Iako je prvih godina slovenske samostalnosti bio u kontaktu s više slovenskih političkih stranaka, Haider je u Sloveniji s godinama, kao poglavar Koruške, sve više postajao simbol "velikonjemačkog šovinizma" jer se protivio postavljanju dodatnom postavljanju natpisa na slovenskom jeziku za petnaestak tisuća pripadnika slovenske manjine. Haider je tražio da se u Sloveniji ponovo prizna staroaustrijska manjina i što prije zatvori nuklearka Krško.

Samo dan prije smrti, Haider je na proslavi obljetnice koruškog plebiscita, kad su nakon Prvog svjetskog rata koruški Slovenci većinom glasovali za ostanak u Austriji i odbili priključiti se. Kraljevini SHS, još jednom žestoko zanijekao pravo Slovenije da štiti prava slovenske manjine na osnovi Austrijskog državnog ugovora (ADU) iz 1955., rekavši da Slovenija u taj sporazum ne može ustupiti na mjesto supotpisnice, a to je bila bivša Jugoslavija, jer nije njena pravna nasljednica.

Predstavnici slovenskih manjinskih organizacija u Klagenfurtu sada kao glavnu dilemu ističu hoće li Haiderova smrt donijeti "prjelomnicu" ili će preživjeti "haiderovski duh".