Regija
91

Putin na vojnoj paradi u Beogradu: Živjela bratska Srbija

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Obraćajući se na početku Vojne parade pod nazivom „Korak pobjednika“ održane danas u Beogradu, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja tog grada prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima, "ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave", prenosi dopisnik Anadolu Agency.

Putin, koji se nalazi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Beogradu gdje je razgovarao uglavnom o ekonomskoj saradnji sa državnim vrhom Srbije, pred nekoliko hiljada građana koji su došli da posmatraju vojnu paradu, poručio je da je akcija oslobađanja Beograda 1944. godine, u kojoj je učestvovala i tadašnja Crvena armija, važna etapa ka velikoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

"Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protiv nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomljivo, a stanje duha je prevazilazilo sve. I, ovdje, na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sjećanja", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio kako SSSR-u pripada ključna uloga u pobjedi nad fašizmom i dodao da, bez obzira na to, pobjeda se nikada neće dijeliti „na našu i tuđu“, niti će SSSR „zaboraviti saveznike u antihitlerovskoj koaliciji".

Putin je istakao kako je sećanje na Drugi svjetski rat "zajednička obaveza", kao i da treba ujediniti napore za stvaranje atmosfere povjerenja i razumijevanja u Evropi.

„Moramo se suprostaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača“, poručio je ruski predsjednik.

Čestitajući na organizaciji parade i pozdravljajući okupljene, Putin je govor završio uzvikom: „Živjela bratska Srbija“.

"Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vjera, historija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje", rekao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić obraćajući se prisutnima na vojnoj paradi.

On je u obraćanju naglasio da je Srbija iza sebe zauvijek ostavila ratove.

„Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana nasljednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke“, kazao je predsjednik Srbije.

Obraćajući se vojnicima i učesnicima na paradi, Nikolić je ustvrdio da su se građani "oduvijek ponosili svojom vojskom" i dodao da je to "ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vjekovnoj historiji nije vodila osvajačke ratove".

„Današnjom vojnom paradom, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasljeđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu“, rekao je Nikolić.

Obraćajući se predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je kazao da se veličina i istinska dobrota čovjeka i naroda vide u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvijek, nesebično i od srca.

"Ne jednom u svojoj historiji Srbija, mala slovenska zemlja, osjetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovjenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posljedicama po svoju državu i narod", kazao je Nikolić.

Potom su oba predsjednika, te brojni članovi državnog vrha Srbije i Rusije, kao i gosti, među kojima su se nalazili i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i premijerka tog entiteta Željka Cvijanović, prisustvovali paradi u kojoj je učestvovalo oko četiri hiljade pripadnika Vojske Srbije.