Haški tribunal
0

Procijeni li se da ima sredstava da se brani, Šešelj će morati vratiti sav novac

Sarajevo-x.com
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Nakon objavljene vijesti o mogućem finansiranju odbrane haškog optuženika Vojislava Šešelja, sa dodatnim objašnjenjima javila se glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačić ističe da je odlukom, koja je objavljena u utorak, odbijen zahtjev iz novembra 2010. u kojem je zahtijevano da Žalbeno vijeće poništi odluku Pretresnog vijeća, kojom je Sekretarijatu naloženo da Šešeljevim pravnim savjetnicima dostavi 50 posto od finansijskih sredstava iz fonda za finansiranje optuženih koji nemaju tih sredstava.

Sve isplate Vojislavu Šešelju na osnovu ove odluke bit će striktno ograničene na visinu naknade određenu za optužene koji se sami brane. Ova odluka ni na koji način nije u vezi s finansijskim zahtjevima koje je u sudnici izrekao optuženi Šešelj tokom njegovog podneska po članu 98bis, istaknuto je u saopštenju.

Kao podsjetnik, Žalbeno vijeće je, uz izdvojeno mišljenje sudija Guneya i Pokara, zaključilo da Pretresno vijeće ima pravo da vrši jurisdikciju nad pitanjem pravne pomoći, jednako kao što je dužno da obezbijedi pravičnost postupka i pravo na suđenje bez nepotrebnog odlaganja. Žalbeno vijeće je dalje objasnilo da odluka Pretresnog vijeća nije konačna, već samo privremena mjera, dok Sekretarijat ne obezbijedi dovoljno informacija za procjenu finansijskog stanja optuženog.

Ako postane očigledno da optuženi ima dovoljno sredstava da plati naknadu svojim pravnim savjetnicima, Sekretarijat će biti u poziciji da povrati dodijeljena sredstva od optuženog, navedeno je u objašnjenju.