Zanimljivo takmičenje
25

Prijavi se na Regional Youth Peace Lab: Riješi problem, osvoji nagrade i pokreni promjene

A. B.
Ukoliko imate 18 do 30 godina i porijeklom si iz Zapadnog Balkana te uz to želiš kreirati rješenja kojim ćeš direktno utjecati na budućnost i osvojiti vrijedne nagrade, onda se udruži i riješi regionalni problem uz pomoć eksperata i mentora.

Regionalno takmičenje Regional Youth Peace Lab 2021 je u tom slučaju prilika za tebe.

Ovo takmičenje nudi priliku svakoj osobi da upozna mlade ljude sličnog razmišljanja, godina, profila i interesovanja, radi u timovima na stvaranju novih ideja s kojima mogu značajno doprinijeti izgradnji mira u regiji, zatim, da koristi interaktivnu, 3D virtuelnu platformu koja olakšava komunikaciju i saradnju između mladih u regionu.

Osim toga, svaka osoba će moći učiti od 12 mentora iz regiona, eksperata iz oblasti izgradnje mira, pisanja javnih politika i javnog zagovaranja koji će ti pomoći da u razvoju prijedloga javnih politika unutar jednog od tri izazova - obrazovanje, mobilnost mladih i mir i naslijeđe prošlosti.

Na kraju čekaju vrijedne nagrade i certifikat o učešću te osvajanje Amazona Kindlesa i poklon vaučera iz nagradnog fonda od preko 5.000 američkih dolara.

Osnove takmičenja: Timovi će imati zadatak da pripreme osnovne elemente javne politike uz podršku mentora. Rješenja će biti predstavljena javnosti kroz trominutno video izlaganje. Najbolje prijedloge će odabrati publika koja će kroz platformu uživo glasati za svoje favorite.

Pored toga, najbolji prijedlozi javnih politika bit će objavljeni u WB6 Youth Policy Book i Vodiču za razvoj inovativnih javnih politika.

Regional Youth Peace Lab (RYPL) 2021. organizuju Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji s Fondacijom Mozaik, kompanijom Beyond42 i agencijom Mašta.

Zainteresovani iz regije Zapadnog Balkana mogu se prijaviti za učešće do srijede, 14. aprila do 23:59 sati. Formu za prijavu i više informacija možete naći ovdje, a za sve upite na raspolaganju vam je e-mail [email protected].