Regija
0

Predsjednički izbori su sudbinski

FENA
Vicepremijer Božidar Đelić i petorica ministara u Vladi Srbije poručili su sinoć u Novom Pazaru, na promociji Sandžačke demokratske partije koja na predstojećim predsjedničkim izborima podržava kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, da su ovo "sudbinski izbori", najvažniji od 2000. godine.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, pravde Dušan Petrović, zdravlja Tomica Milosavljević, poljoprivrede Slobodan Milosavljević i ministar bez portfelja Dragan Đilas pozvali su građane Sandžaka da glasaju za kandidata DS-a Borisa Tadića i tako doprinesu evropskoj budućnosti Srbije.

Lider SDP-a i ministar rada Rasim Ljajić poručio je svojim sljedbenicima, u prepunoj dvorani Doma kulture, da predstojeći predsjednički izbori neće biti laki i da je zato neophodno da se građani masovno odazovu.

“Ako pobijedimo na ovim izborima, lokalni izbori 11. maja će za nas biti čista formalnost”, poručio je on, dodajući da će, ako Tadić ostane na mjestu predsjednika Srbije, u lokalnoj vlasti u Sandžaku “nastati bježanija kakva do sada nije viđena”.

Poredeći 20. januar s 5. oktobrom 2000., Ljajić je poručio da aktuelna politička garnitura u Sandžaku treba da bude izbrisana “potezom olovke”.

On je, kritikujući lokalnu vlast, rekao da Novopazarci moraju da pobijede one koji su ih zavadili, pokušali da razbiju islamsku zajednicu, i koji su, kako je rekao, ogrezli u kriminalu i korupciji.

Ministar pravde Dušan Petrović je, pozivajući Novopazarce da glasaju za Tadića, rekao da kampanja DS-a podrazumijeva promociju predsjedničkog programa koji je sadržan u pet jednostavnih tačaka.

“Srbija mora da radi, da gradi infrastrukturu, da jača školstvo i zdravstvo i da iskorijeni organizirani kriminal”, kazao je Petrović, napomenuvši da je dio tog posla on treba da obavi sa svojim saradnicima.

Ministar poljoprivrede Slobodan MIlosavljević je, obraćajući se, kako je rekao, prvenstveno poljoprivrednicima, poručio da će iz dijela budžeta koji je namijenjen agraru za svaku registriranu kravu biti izdvojeno po 70 eura.

“Prvi put ćemo krenuti i sa regresiranim kamatama prema poljoprivrednim domaćinstvima i one će iznositi tri posto za dugoročne i pet posto za kratkoročne kredite”, kazao je Milosavljević i dodao da ta sredstva treba da budu upotrijebljena za kupovinu stada i mehanizacije neophodne za oživljavanje te industrijske grane.

Potpredsjednik vlade Đelić je Novopazarcima ponudio garanciju da će Srbija do kraja ove godine biti kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Podsjetivši da sve što je do sada obećano već i učinjeno, Đelić je rekao da je bošnjački narod ogromna šansa za Srbiju i da oni treba da budu most saradnje Srbije sa zemljama islamskog svijeta.

Ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni program Dragan Đilas je kazao da se 20. januara neće održati samo izbori već će to biti "referendum” na koji treba da izađemo i da pobijedimo, kako bismo demokratiju što prije doveli do svake općine u našoj zemlji", javio je Tanjug.

"Demokratski izbori su uvijek svečanost i izbor Borisa Tadića 20. januara će biti svečanost", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević i dodao da očekuje da će Srbija toga dana izaći "iz blata i mraka 90-ih”.

Na skupu su govorili i narodni poslanik, član SDP-a Meho Omerović, predsjednik Stranke za Sandžak i državni sekretar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Fevzija Murić.