U akciji i kanaderi
542

Požar kod Trogira se tokom noći proširio, izgorjelo 550 hektara površine

N. V.
(Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
(Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Vatrogasci cijelu noć gase požar koji je u ponedjeljak buknuo u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu, a do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara uglavnom niskog rastinja i nešto borove šume.

Kako pišu hrvatski mediji, vatrogasci dežuraju na dijelovima požara koji je pod nadzorom, dok veći dio vatrom zahvaćenog područja još uvijek nije stavljen pod kontrolu stoga se i dalje aktivno radi na gašenju.

Prema brojnim informacijama s terena, iza 23:30 došlo je do djelomičnog širenja požara kod Segeta Gornjeg. Kako je tokom noći izvještavala Dalmacija Danas "svaki udar vjetra razbukta vatru, a ona je u ponoć znatno vidljivija nego sat prije".

Glavni vatrogasni zapovjednik operativne jedinice u Splitu Slavko Tucaković je kazao da se vatrom zahvaćena površina procjenjuje na 400 do 500 hektara, ali da je požar i dalje vrlo aktivan.

"Za ujutro su za 5:45 već angažirana polijetanja dvaju kanadera. Želimo već rano ujutro sanirati što veću površinu, tako da se nadamo u dan ući bez otvorene vatre", dodao je Tucaković.

Dodao je da je uz sve snage koje su u ponedjeljak gasile požar, a to je 170 vatrogasaca uz 50-ak vozila, angažirano i 26 vojnika. Radi se, kako je objasnio, o namjenski organiziranim snagama Hrvatske vojske dodavši da se u gašenju požara kod Trogira vidjela učinkovitost zračnih snaga - triju kanadera i triju air tractora te posebno vatrogasaca koji su se s vatrom borili na terenu.

"Ovo je možda najzahtjevniji požar sezone. Ono što je dobro je da nema ozlijeđenih vatrogasaca", rekao je Tucaković.