Regija
0

Potpredsjednik Evropske komisije sa srbijanskim dužnosnicima o ukidanju viza

FENA
Potpredsjednik Europske komisije (EK) Jacques Barrot razmotrio je u srijedu u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i potpredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem pitanje viznog režima za srbijanske građane prilikom ulaska u zemlje EU uručivši im dokument s uvjetima koje Srbija treba ispuniti za postupno ukidanje viza.

Prema riječima Barrota, taj dokument predstavlja "jasan i snažan" dokaz potpore Europske komisije Srbiji i njenoj europskoj perspektivi.

On je istaknuo da je zajednički cilj dijaloga Europske unije i Srbije, koji će uslijediti o tom pitanju, omogućiti svim njenim građanima pristup europskom prostoru bez ograničenja.

"To je snažna poruka građanima da Srbija treba postati članica EU i da su dobrodošli u europsku zajednicu naroda", kazao je srbijanski predsjednik Tadić komentirajući dokument koji mu je uručio Barrot. On je istaknuo da je Srbija spremna ispuniti sve uvjete kako bi njeni građani već 2009. godine mogli putovati bez viza u zemlje EU.

Sedamnaest europskih zemalja u utorak je, na poziv Europske komisije i Slovenije, koja predsjeda Unijom, donijelo odluku o besplatnom izdavanju viza za građane Srbije koji putuju u schengensku zonu.

Građani Srbije mogu, od europskih zemalja, bez viza putovati jedino u Hrvatsku, BiH i Makedoniju.