Njemačka
0

Potpredsjednik demokratske stranke podnio ostavku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Potpredsjednik demokratske stranke (CDU) Roland Koh povukao se danas iz politike, što bi moglo dodatno da oslabi podršku konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Koh, za kojeg se dugo smatralo da je perspektivan kadar CDU i da gaji ambicije prema višim funkcijama, rekao je na konferenciji za novinare da će nastaviti da se bavi advokaturom u privatnom sektoru.

Koh se u prošlosti politički sukobljavao sa Merkelovom. On je izbjegavao da otvoreno kritikuje kancelarku, ali je indirektno izražavao neslaganje sa njenim stilom rukovođenja koji je, prema njegovom mišljenju, doveo do eskalacije krize u evrozoni.

U ovom trenutku nije jasno da li će Koh okončati političku karijeru kada 31. avgusta bude stupila na snagu njegova ostavka na položaj premijera Hesea, ili kada u novembru na stranačkom kongresu bude napustio funkciju potpredsjednika CDU.

Koh ima mnogo pristalica unutar konzervativnog krila CDU. On uživa ugled jednog od najuglednijih članova vladajuće stranke u oblasti ekonomskih i finansijskih pitanja i predstavlja protivežu Merkelinom naginjanju ka ljevičarskim idejama.

"Naravno, ostaću političko biće, makar iz neke druge perspektive. I dalje sam uvjeren da CDU može da vodi našu zemlju hrabro i odlučno u slobodnu i prosperitetnu budućnost", rekao je Koh. 

On je uz osmijeh konstatovao da će biti prvi premijer Hesea koji dobrovoljno odlazi sa položaja.