Regija
0

Policiji poznat saizvršilac u ubistvu direktora "Dan-a"

FENA
Direktor Uprave crnogorske policije Veselin Veljović rekao je danas da je ta služba došla do operativnih saznanja o saizvršiocu u ubistvu direktora i glavnog urednika dnevnika "Dan" Duška Jovanovića.

"Policija je tokom aktivnosti došla do određenih operativnih i drugih saznanja o saizvršiocu i predizimamo mjere na produbljivanju tih saznanja i dokumentiranju činjenica koji se, kao dokazni materijal, mogu prezentirati u sudskom postupku", kazao je Veljović novinarima.

Jovanović je likvidiran oko ponoći 27. maja 2004. godine, ispred svoje redakcije, u trenutku dok je sjedao u automobil. Obdukcijom je utvrđeno da je iz automatskog oružja zadobio više od deset smrtonosnih rana, od kojih je umro u podgoričkoj bolnici u zoru 28. maja.

Veljović je naveo da se planiraju i realiziraju određene policijske mjere i radnje, ali u interesu istrage nije želio da govori o detaljima.

Podgorički Viši sud tačno prije godinu donio je oslobađajuću presudu za poznatog crnogorskog karatistu Damira Mandića, do sada jedinog optuženog za ubistvo Jovanovića. Šira crnogorska javnost izrazila je ogorčenje takvom odlukom vijeća sudije Radovana Mandića, a pet opozicionih stranaka podnijelo je skupštini zahtev za parlamentarnu istragu, ali do nje nije došlo, jer je vladajuća koalicija ocjenila da najveće zakonodavno tijelo ne treba da se mješa u rad sudova.

Državno tužilašto, koje tvrdi da je nedvosmisleno dokazalo učešće Mandića u ubistvu, uložilo je žalbu i zahtijevalo obnovu procesa pred Apelacionim sudom. Iz te drugostepene sudske institucije tada su stigla uvjeravanja da će se procesu protiv Mandića dati prioritet i da će početi do kraja ove godine, ali za sada nema nagovještaja da će do toga doći u dogledno vreme.