Kosovo
0

Policija uhapsila 12 osoba zbog ubistva u selu Banja

FENA
Kosovska policija uhapsila je 12 osoba povezanih s ubistvom jedne i ranjavanjem dvije osobe u selu Banja kod Mališeva i zaplijenila nekoliko komada oružja.

Policija je danas saopćila da je jedna osumnjičena osoba u bjekstvu i da je tokom hapšenja zaplijenila dvije automatske puške "AK 47" te nekoliko pištolja.

Većina uhapšenih je iz okoline Mališeva, bliskih bivšem predsjedniku općine Mališevo Gani Krasnićiju, koji je na minulim izborima 12. decembra bio kandidat pokreta "Samoopredjeljenje".

Svjedoci incidenta u noći između 1. i 2. januara ispričali su da je sve podsjećalo na horor, kada je 15 osoba ušlo u restoran i počelo da tuče okupljene, a potom su i pucale.

Mediji u Prištini izvještavaju da je ubijen Skender Ljimaj, u prisustvu svoje troje djece. Ranjeni su njegov brat i bratnac Azem i Ilir Ljimaj.

Poslije incidenta je reagirao pokret "Samoopredjeljenje", zatraživši da se događaj ne politizira, smatrajući da se radi o teškom krivičnom djelu s tragičnim posljedicama za porodice ubijenog i ranjenih.

"Lične probleme ne treba politizirati, odnosno političke probleme ne bi trebalo personalizirati", navodi se u saopćenju.

Pristalice pokreta "Samoopredjeljenja" i Demokratske partije Kosova su, poslije izbora 12. decembra, bezbroj puta razmijenili optužbe oko ishoda glasanja i neregularnosti.

U Mališevu će, prema odluci Centralne izborne komisije, na nekoliko mjesta biti ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Kosova.