Pred utakmicu u Beogradu
0

Policija pozvala navijače Hrvatske i Srbije na sportsko navijanje

FENA
Foto: B92
Foto: B92
Vršitelj dužnosti direktora hrvatske policije Dražen Vitez i direktor srbijanske policije Milorad Veljović u petak su, uoči polufinalne utakmice rukometnog prvenstva Europe između Hrvatske i Srbije u Beogradu, pozvali navijače dviju reprezentacija da ih sportski bodre i navijaju za njih, te istaknuli kako huliganizam i haos ne donosi dobro ni dvjema reprezentacijama ni zemljama koje predstavljaju.

Vitez je u obraćanju novinarima u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, poslije susreta s Veljovićem u srbijanskom MUP-u, izrazio uvjerenost da je srbijanska policija poduzela sve mjere kako bi današnji susret protekao u sportskom ozračju.

''Ja vjerujem da ono što sam čuo danas, i sve što sam vidio na putu od Bajakova do Beograda i do Arene, daje jednu sigurnost da će današnji susret proteći u miru. Ovim putem bih svakako pohvalio navijače koji dolaze iz Hrvatske, koji su slušali preporuku MUP-a Srbije, javili se nama i zajedno s pratnjom došli na prijelaze, gdje će biti prepraćeni na prostor beogradske Arene i također nakon utakmice vraćeni na Bajakovo'', naveo je Vitez.

On je hrvatske navijače zamolio da navijaju i bodre hrvatsku reprezentaciju, istaknuvši kako će reprezentaciji Hrvatske najviše pomoći vatrenim i žestokim navijanjem ''i neka sport pobijedi''.

Također je izrazio nadu da će večeras pobijediti Hrvatska i da će ona igrati u finalu prvenstva, te istaknuo kako mjesto huliganizmu, neredu i haosu nije u dvorani i da to ne donosi dobro ni dvjema reprezentacijama ni dvjema državama.

Vitez je podsjetio da su policije Hrvatske i Srbije uoči Europskog prvenstva u rukometu potpisale protokol o saradnji te dogovorili način kako će sarađivati, razmjenjivati podatke i ostalo što im je potrebno u operativnom radu kako bi prvenstvo proteklo bez izgreda.

"Hrvatski specijalizirani policijski službenici po pitanju navijača su ovdje, oni su također uključeni u rad s kolegama iz Srbije i pomažu navijačima'', dodao je.

Upitan smatra li da su napadi na hrvatske navijače od utorka propust obiju policija ili propust srbijanske policije, Vitez je kazao kako je teško sada okrivljivati nekoga i reći čiji je propust.

"Sva saznanja koja je imao MUP Hrvatske dostavljana su njima, a izgredi su uvijek mogući i mi ih osuđujemo. Nama je drago da je nakon izgreda policija Republike Srbije brzo intrvenirala, da se procesuiraju počinitelji, da se pronalaze i da će biti sankcionirani u skladu sa zakonom''.

Govoreći o vraćanju dva autobusa s hrvatskim navijačima s Bajakova, Vitez je objasnio da su dva autobusa došla s navijačima bez karata, te da je preporuka obiju policija bila da svi navijači koji ne budu imali ispravnu kartu budu vraćeni. Taj dogovor je, po Vitezovim riječima, poštovan i nije bilo nikakvih izgreda već su se ''ljudi okrenuli i otišli nazad''.

Direktor srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je prilikom susreta s Vitezom u srbijanskom MUP-u kako oni žele poslati poruku Srbiji i Hrvatskoj i navijačima obje reprezentacije kako je interes dviju policija, dviju država i dva naroda, da večerašnji događaj u Areni protekne ''kao sportski događaj i da pobijedi bolji'', ističući da politici i huliganima nije mjesto u Areni.

''Odnose koje smo uspostavili kao dvije policije i dvije države ne želimo vraćati unatrag, već ih unaprjeđivati. Ne želimo da pojedinci, huligani, jednostavno rečeno neprijatelji obje države, pokvare sve to'', istaknuo je Veljović.

On je poželio dobrodošlicu svim navijačima iz Hrvatske, rekavši da je srbijanska policija poduzela sve što je smatrala nužnim da večerašnji meč protekne na visokoj razini sigurnosti i bude primjer za ubuduće.