Regija
206

Pojedini srbijanski mediji brane zločinca Karadžića: Izrečena mu je 'smrtna kazna'

Piše: S. H.
Gotovo svi mediji u regionu, i veliki broj svjetskih medija prenijeli su današnju vijest o izricanju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na 40 godina zatvora. Brojni svjetski mediji osudili su počinjene zločine za koje je osuđen Karadžić, nazivajući ga "Bosanskim kasapinom". Međutim, pojedini mediji u Srbiji vijest o osudi Karadžića objavili su sa negodovanjem, opisujući je kao drakonsku kaznu za srpskog heroja.

Vijest o osudi Karadžića na 40 godina robije, iako prvostepena u BiH ali i Hrvatskoj dočekana je s odobravanjem, uz određenu dozu nezadovoljstva jer nije osuđen i za genocid u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku i Foči.

Većina srbijanskih medija izdvojila je izjavu kćerke Radovana Karadžića Sonje Jovićević-Karadžić, koja je izjavila da presudom njenom ocu Republika Srpska nije proglašena genocidnom tvorevinom, što je izdvojila kao važan detalj.

"Prvo poluvrijeme je završeno, vidjeli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi", rekla je Sonja Jovićević-Karadžić za bijeljinsku BN TV, a prenio je Kurir.rs.

Jedan od najčitanijih srbijanskih portala Blic.rs prenio je vijest o osuđujućoj presudi Karadžiću, ali i o tome kako su tu istu vijest objavili svjetski mediji.

Izdvojili su i izjavu književnika Matije Bećkovića, koji je kazao da se presuda Karadžiću može tumačiti kao smrtna kazna, s obzirom na godine sada već osuđenog ratnog zločinca.

Najdalje je otišao portal Pravda.rs, koji je objavio snimak Radovana Karadžića iz ratnog perioda, opisujući ga kao srpskog heroja.

Mediji u RS-u uglavnom su umjereno izvještavali o presudi Karadžiću, izdvajajući osuđujuće reakcije pojedinih srpskih političara.

Tako su Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, premijer Srbije i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, kazali kako nikakva presuda Karadžiću ne smije utjecati na budućnost i stabilnost RS-a.

"Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće da dozvoli", kazao je Vučić.