Regija
2

Podignuta optužnica protiv Miškovića, njegovog sina i Đuraškovića

SRNA
Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i još deset njegovih saradnika osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća i izvlačenja novca iz tih preduzeća.

Tužilac za organizovani kriminal Srbije Miljko Radisavljević rekao je novinarima da su optužnicom obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko, kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

Prema njegovim riječima, na teret im se stavlja zloupotreba položaja i utaja poreza za šta je zaprijećena zatvorska kazna do 10 godina.

Oni se sumnjiče za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća, njihovom obezvređivanju, a Tužilaštvo je predložilo da se Miroslavu Miškoviću i Đuraškoviću produži pritvor.

Radisavljević je dodao da je šest njihovih saradnika optuženo za zloupotrebu položaja u pomaganju, a dvoje za utaju poreza.

On je objasnio da su Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković optuženi da su na nezakonit način podigli vrijednost akcija Preduzeća za puteve Niš, a potom su akcije tog preduzeća prodali za 25 miliona eura na osnovu kredita čije je vraćanje garantovalo više putarskih preduzeća u Srbiji, među kojima Kragujevac, Vranje, Preduzeće za puteve Beograd, Vojvodina put i Bačka put.

Kredit je uzet od Unikredit banke, a njegovo vraćanje palo je na putarska preduzeća, pošto firma u vlasništvu Mila Đuraškovića, koja je kupila akcije preduzeća za puteve Niš za 25 miliona eura, nije imala novca da vraća kredit.

Radisavljević je rekao da su Mišković i Đurašković na taj način oštetili ta putarska preduzeća jer su ona morala da vraćaju kredit, a da su istovremeno izbjegli da plate porez državi na kapitalnu dobit.

U Tužilaštvu su naveli da se procjenjuje da je šteta koju su optuženi nanijeli izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća 17 milijardi dinara (više od 150 miliona eura) i da je oštećen državni budžet za više od 472 miliona dinara (blizu 4,3 miliona eura), ali dodaju da to nije sve jer su kroz utaju poreza stekli i protivpravnu imovinsku korist.

Protiv Zorana Kaitovića istraga je obustavljena pošto je utvrđeno da nije izvršio krivično djelo za koje je bio osumnjičen tako da on nije obuhvaćen optužnicom.

Mišković se nalazi u pritvoru koji mu je određen do 9. juna.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković uhapšen je 12. decembra 2012. godine nakon što je dva puta bio u policiji na saslušanju. Tog dana je uhapšen i njegov sin Marko Mišković, kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

Pritvor im je produžavan više puta po više osnova, a jedan od njih je mogućnost uticaja na svjedoke.

Marko Mišković je 3. aprila pušten iz pritvora i on se od tada nalazi u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu.