Stjepan Mesić
0

"Počinje padati podrška hrvatske javnosti ulasku u EU"

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u govoru u Muenchenu istaknuo da Hrvatska na svom putu u Europsku uniju neće odustati od primjene međunarodnog prava u rješavanju graničnih pitanja i upozorio da je podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju počela padati zbog nerješavanja graničnog spora sa Slovenijom kao i da je odgovornost za to na Europskoj uniji. "Moram odmah raščistiti s jednom zabludom. Ma koliko da mi želimo ući u Uniju, jer to je - napokon - uz ulazak u NATO, koji smo ostvarili, naš ključni vanjsko-politički prioritet, postoji jedna cijena koju mi za ulazak u Uniju nećemo i ne možemo platiti. To je odustajanje od načela kojima se vodimo u međunarodnim odnosima, preciznije - to je odustajanje od međunarodnoga prava", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić u Muenchenu boravi u posjeti njemačke fondacije Herbert Quandt, koju je prije gotovo 40 godina kao neprofitnu organizaciju osnovao BMW kako bi, među ostalim, poticao komunikaciju i razmjenu iskustava i znanja u svijetu.

"Od toga mi odustati nećemo i bilo bi dobro da to što prije shvate neki, moram reći: vrlo rijetki, u Europi koji nam savjetuju da budemo "velikodušni", da - ako treba - damo i dio našega državnoga područja, jer - tako nam kažu - niko to u Hrvatskoj ne bi ni primijetio".

Mesić je kazao kako ne zastupa politiku da se ne odstupa ni od jednoga pedlja teritorija nego politiku da se o tome odluka donese isključivo na međunarodnoj sudskoj instanci i jedino primjenom međunarodnoga prava.

"Takvo rješenje mi ćemo prihvatiti, ma kakvo ono bilo", kazao je Mesić.

"Ali, od načela odstupiti nećemo. Na tome stoji i pada naša vjerodostojnost. A na tome hoće li, i kada će Europa to shvatiti, stoji i pada podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju."

"Ne želim zavaravati ni sebe, ni bilo koga u Europi: činjenica da se Europska unija do sada pokazala potpuno nesposobnom da na bilo koji način pridonese približavanju stanovišta Hrvatske i Slovenije, a time i rješavanju spora među nama, ta činjenica je već i sada poljuljala povjerenje naše javnosti u Uniju."

Mesić je istaknuo da je Hrvatska na putu u EU usvojila najveći dio europske pravne stečevine, ali je upozorio da problem ostaje u primjeni zakona i propisa.

Upozorio je da se na području reforme pravosudnoga sustava i javne uprave Hrvatska susreće s posljedicama postojanja korupcije i organiziranoga kriminala.

"Obračun s ta dva temeljna zla tranzicijskih zemalja nailazi na jake otpore i svodi se - do sada barem - u pravilu na privođenje pravdi neposrednih počinitelja, odnosno pozivanju na red u najboljemu slučaju srednjeg nivoa. Volio bih vjerovati da će Vlada smoći snage i pokazati više energičnosti i upornosti na oba ova područja. Moju podršku uvijek je imala, a imat će je i dalje", rekao je Mesić.

Govoreći o stanju u hrvatskom gospodarstvu Mesić je kazao kako se svjetska kriza pokazala "svojevrsnim katalizatorom za naše promašaje".

"Pod njenim utjecajem, oni su postali još veći, teži i vidljiviji. Sada postaje svima jasno koliko smo pogriješili financirajući vlastitu potrošnju stranim kreditima i prihvaćajući ekonomski model u kojem je trgovina imala prednost pred proizvodnjom".