Regija
0

Počelo saslušanje Keljmendija pred sudom u Prištini

Anadolija
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Saslušanje glavnog osumnjičenog u regionalnom procesu razbijanja lanca ilegalne trgovine narkoticima, Nasera Keljmendija, počelo je danas oko 17:00 časova, kada je osumnjičeni doveden u zgradu Apelacionog suda u Prištini, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Keljmendi je u sudnicu ušao u pratnji svojih advokata Osmana Cucovića, Muharema Hotija i Besima Beriše. Kako javlja reporter agencije Anadolija, Keljmendi je bio odjeven u trenerku i imao je lisice na rukama, koje su mu uklonjene neposredno pred ulazak u sudnicu.

Holandska sutkinja pri EULEX-u Cornelia Peeck, nije dozvolila prisustvo medija na saslušanju Keljmendija, a prema nezvaničnim informacijama, kao ishod današnjeg ročišta očekuje se izricanje mjera zadržavanja.

U međuvremenu, EULEX je izdao saopštenje u kojem se navodi da je slučaj dodijeljen lokalnom tužiocu iz Specijalnog tužilaštva Kosova sa mješovitim timom tužilaca iz EULEX-a.

"EULEX, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova nekoj drugoj zemlji", saopšteno je iz EULEX-a.

EULEX je, u pisanom saopštenju, pohvalio način na koji je policija Kosova reagovala u vezi sa Interpolovom crvenom poternicom i uhapsila Nasera Keljmendija

"Kosovska policija je postupila profesionalno i sposobno obezbeđujući hapšenje, koje je izvršeno u operaciji bez ikakve pomoći EULEX-a. Kosovski zakoni su dozvolili da se Keljmendi zadrži u periodu od 48 sati. Prema kosovskim zakonima, građani Kosova ne mogu biti držani u pritvoru u vezi sa izručenjem u odsustvu međunarodnog sporazuma kojim se tome daje dejstvo", navedeno je u saopštenju.

Budući da Kosovo nema takav međunarodni sporazum sa BiH,osumnjičeni je morao biti oslobođen posle isteka 48 sati.

"Nakon puštanja iz policijskog pritvora, Naser Keljmendi je uhapšen na osnovu naloga kojeg je izdao EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK), koji je jučer pokrenuo istragu ovog slučaja, na osnovu istih krivičnih dela za koje je optužen u Bosni i Hercegovini. Lokalni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) će biti dodeljen u predmetu da vodi istragu u mešovitom timu sa EULEX-ovim tužiocem", saopšteno je iz EULEX-a.