Vanredni parlamentarni izbori
0

Pobjeda koalicije VMRO-DPMNE u Makedoniji

FENA
Pobjednik vanrednih parlamentarnim izbora u Makedoniji je koalicija predvođena vladajućom partijom VMRO-DPMNE, koja je osvojila 39 posto glasova.

Državna izborna komisija je, poslije jučer održanih izbora, danas saopćila konačne rezultate pošto je prebrojala sve glasove, prema kojima je najveća opozicijska stranka SDSM osvojila 33 posto glasova, DUI Alija Ahmetija 10,24 posto glasova, a DPA 5,89 posto.

Sve ostale stranke su dobile manje od tri posto glasova birača.

Visoki procent izlaznosti, oko 64 posto, doveo je do toga da su glasovi uglavnom otišli većim koalicijama odnosno strankama, dok su male stranke pretrpjele veliki poraz.

Prema simulaciji građanske asocijacija MOST koja prati sve izbore sa najvećim brojem domaćih posmatrača i pravi procjene, smatra da će u parlamentu, koji će biti konstituiran najkasnije za 20 dana, od 123 poslanika, pobjednička koalicija će sa tri poslanika iz dijaspore, ukupno imati 56 poslaničkim mjesta. Slijedi SDSM sa 42, DUI sa 15, DPA Menduha Tačija osam i stranka Rufija Osmanija sa dva poslanička mjesta.

Među poslanicima iz VMRO-DPMNE bit će i Ivan Stoiljković iz Demokratske partije Srba, a iz koalicije SDSM u parlament će ući Dragiša Miletić, javio je Tanjug.

Za formiranje vlade potrebna je većina od 63 poslanika i vladu će najvjerovatnije sastaviti VMRO-DPMNE s dosadašnjim partnerom DUI.

U ponoćnom obraćanju građanima lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji će najvjerovatnije zadržati funkciju premijera, rekao je da su rezultati pokazali da su svi pobjednici, jer je pobijedila demokratija, volja većine, fer i demokratski izbori u zemlji.

On je obećao da će nastaviti s reformama i zatražio podršku građana da Makedonija postane prosperitetna zemlja i članica EU i NATO-a.

Gruevski je rekao da podrška koju je jučer dobila njegova stranka ima veliki značaj kako za njen daljnji rad, tako i rad s koalicionim partnerom. On je ocijenio da su građani prepoznali napore koje je vlada učinila vodeći zemlju u vrijeme krize.

Gruevski nije propustio da istakne da je narod kaznio političare koji su pokušavali da do uspjeha u politici dođu uvredama i klevetama, misleći na lidera SDSM-a Branka Crvenkovskog s kojim je vodio žestoku verbalnu debatu u toku kampanje.

Crvenkovski je, u kratkoj izjavi u sjedištu stranke, istakao da je narod uvijek u pravu čak i kada griješi, dodajući da prava bitka tek predstoji jer će sada njegova stranka umjesto dosadašnjih 18, u parlamentu imati 43 poslanika.

Zato je čestitajući suparnicima na pobjedi rekao da je ona pirova, konstatirajući sa zadovoljstvom da je čitav izborni proces protekao u mirnoj atmosferi.