Autogol bh. pravosuđa
497

Plenković primio generale iz operacije "Bljesak": BiH je zamolnicom sve prepustila Hrvatskoj

V. K.
Andrej Plenković (Foto:Screenshot)
Andrej Plenković (Foto:Screenshot)
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s hrvatskim generalima povodom zamolnice Tužilaštva BiH za preuzimanje krivičnog gonjenja generala koji su učestvovali u operaciji Bljesak.
Nakon sastanka premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako je Vlada upoznala hrvatske generale o sadržaju zamolnice te su dogovorili organizaciju novog sastanka.

"Mi smo danas održali sastanak s ratnim zapovjednicima koji su branili i oslobodili Hrvatsku i u Bljesku i Oluji. Cilj je bio da ih upoznamo o sadržaju zamolnice i da direktno dobiju informaciju o čemu je riječ. Ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama, one ne postoje. Riječ je o žrtvama iz Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice", rekao je Plenković.

Rekao je kako će Hrvatska detaljno proučiti dokumentaciju koja je stigla iz BiH.

"Vlada će u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla, o tome će nas izvijestiti ministarstvo pravde i onda ćemo donositi odluke u saglasnosti svih institucija i zaštititi hrvatske nacionalne interese i vodit ćemo računa o dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala. Legitimnost 'Bljeska' i 'Oluje' niko ne može dovesti u pitanje", kazao je Plenković, prenosi Jutarnji list.

Također, novinari su pitali Plenkovića da li Bosna i Hercegovina slanjem zamolnice zapravo prepušta slučaj i istrage o eventualnim ratnim zločinima Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske odgovorio je kako to zapravo i jeste svrha zamolnice te da Bosna i Hercegovina njenim slanjem jasno šalje poruku kako se ovim stvarima i istraživanjem eventualnih zločina u operaciji Bljesak treba baviti pravosuđe u Hrvatskoj.

To se može tumačiti i kao svojevrsni autogol bh. pravosuđu s obzirom na to da će se napraviti privid rada na slučaju rješavanja ratnih zločina, a apsolutno je nejasno da li će Hrvatska uopšte tretirati ovaj predmet.

Osvrnuo se Plenković i na činjenicu da je zamolnicu uputilo tijelo u kojem se nalaze kadrovi HDZ-a Bosne i Hercegovine.

"Nećemo spekulirati o tome. Sastanak je posljedica toga da je uručena zamolnica i na nama je kao odgovornoj vladi da predstavimo o čemu se radi. Oni na koje se zamolnica odnosi imaju svako pravo da budu informirani i zaslužuju naše poštovanje", rekao je Plenković te je rekao kako je u svakodnevnoj komunikaciji sa članovima HDZ-a BiH, ali da ne želi komentirati njihov stav.

Nakon Plenkovića javnosti se obratio i general hrvatske vojske Pavao Miljavac.

"Nakon ovako detaljnog obrazloženja premijera došli smo do zaključka da slučaj treba preuzeti ministarstvo pravde. Prihvatljiva nam je ta varijanta i svi smo se složili. Postoji varijanta A, a to je da jednostavno odbijemo, a mi bismo time bili blokirani da se ne mičemo za života iz Hrvatske. Znamo što i kako smo radili, ni u jednom momentu nije bilo zapovijedi granatiranja civilnih ciljeva, ili da se radi ratni zločin. A u ratu se gine...", rekao je Miljavac.

Uz premijera, sastanku su prisustvovali i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar odbrane Mario Banožić, ministar pravde i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.