Rezolucija o Palestini
84

Plenković o rezoluciji UN-a: Naša pozicija je ispravna, nismo ni neutralni ni nesvrstani

L. S.
Na današnjem zasjedanju Vlade Republike Hrvatske na početku sjednice uvodno se obratio premijer Andrej Plenković, osvrnuvši se na odluku Hrvatske da glasa protiv UN-ove deklaracije o primirju u Gazi.

"Što se tiče rezolucije u UN-u, podsjetit ću da je riječ o rezoluciji koja nema obvezujući karakter. Smatramo da nije primjerena izjava u kojoj se ne osuđuje Hamasov napad na Izrael. To nas je podsjetilo i na izjave prije 30-ak godina kad se govorilo da se zna ko je agresor pa ga ne treba imenovati", naveo je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana nego da treba zauzimati principijelne stavove, te da Hrvatska ničime nije ugrožena.

"Naša pozicija je ispravna i nije ugrozila Hrvatsku, ponajmanje u sigurnosnom smislu", rekao je Plenković i dodao kako smatraju da je puno primjerenije da se pokuša usvojiti nova rezolucija, na čemu se trenutno radi u Vijeću sigurnosti, koja bi osudila Hamasov teroristički napad, te da će Hrvatska takvu rezoluciju podržati političkim stavom i eventualnim kosponzoriranjem.

Podsjećamo, Rezolucija koju je u ime Arapske lige predložio Jordan poziva na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava.

U rezoluciji se osuđuju svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali se ne navode imena. Za rezoluciju je glasalo 120 članica Ujedinjenih nacija.

Samo 14 članica Ujedinjenih nacija od 193 je glasalo protiv ove rezolucije i to: Austrija, Hrvatska, Češka, Fidži, Gvatemala, Mađarska, Izrael, Maršalova ostrva, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Tonga i Sjedinjene Američke Države.

Što se tiče Evropske unije, pet članica je bilo protiv, a podržalo je devet članica: Belgija, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija.

Od susjednih država Hrvatska je jedina bila protiv, suzdržane su bile Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija. Rezoluciju su podržale Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.