Regija
0

Originala Daytonskog sporazuma nema ni u Beogradu

FENA
Prema pisanju beogradskog dnevnog lista "Politika", original Daytonskog sporazuma nije sačuvan ni u srbijanskoj vladi, a niti u Ministarstvu vanjskih poslova. "Politikini" sugovornici iz Vlade, Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova uvjereni su, da je ovaj važan dokument "negdje" arhiviran, samo ne konkretno među njihovim "papirima",

"Daytonski sporazum nikad se nije pojavio u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministarstvo jest depozitar međunarodnih ugovora, ima ih još iz vremena Kraljevine Srbije, ali ovog sporazuma nema", rečeno je "Politici" u tom ministarstvu. Međutim, šef ureda ministra vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma Vlado Nadeždin kaže da je on osobno original odnio baš u ovo ministarstvo.

Da nestankom sporazuma nije iznenađena samo sadašnja vlada, piše "Politika", potvrđuje i bivši ministar vanjskih poslova Goran Svilanović. On kaže da nije zatekao dokument kada je preuzeo taj resor 2000. godine, ni kasnije kada mu je trebao zbog ratifikacije u tadašnjoj Saveznoj skupštini. Objasnili su mu, prisjeća se Svilanović za "Politiku", da je "sporazum možda izgubljen kada je arhiv sklanjan za vrijeme bombardiranja Srbije 1999.".

"Dokument je ispao iz neke od kutija za selidbu? Ukraden? Sklonjen? Kakav god da je bio odgovor, ministar je bio prisiljen zatražiti pomoć od Francuza, koji srećom čuvaju sporazum o uspostavi mira u BiH", navodi beogradski list.

Kopija sporazuma, koja je svojedobno stigla u Beograd, i danas je u resornom ministarstvu, tvrdi Svilanović, dodajući da, kada je potreban Daytonski sporazum, može se nazvati Pariz, koji je njegov depozitar. Zato, po njegovim riječima, nestanak Sporazuma nije veliki problem ni u Srbiji, a niti u BiH.

Za razliku od BiH i Srbije, Hrvatska posjeduje svoj original Daytonskog sporazuma, koji se nalazi pohranjen u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu, potvrdio je Hini glasnogovornik Ministarstva Mario Dragun.

Podsjećamo, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić javnosti je otkrio da Daytonskog sporazuma nema u službenim arhivama BiH. Naknadno se ispostavilo da nitko u BiH od izravnih sudionika pregovora u Daytonu i svečanosti potpisivanja u Parizu ne zna gdje bi dokument mogao biti. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uvjeren je da je Daytonski sporazum, u obliku u kakvom se primjenjuje, zapravo izmijenjena verzija onoga potpisanog u Parizu.