Srbija
0

Optuženo šest osoba za skrivanje Stojana Župljanina

SRNA
Beograd
Beograd
Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv šest lica, među kojima je i jedan novosadski profesor, za pomoć u skrivanju haškog optuženika, a sada pritvorenika, Stojana Župljanina na teritoriji Srbije.

Optužnicom je definisano kretanje i skrivanje Stojana Župljanina na teritorji Vojvodine, a u toku je pretkrivični postupak protiv 22 lica koja su mu pomagala u skrivanju na teritoriji centralne Srbije, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Optuženi su u periodu od maja 2002. do 11. juna 2008. godine, na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva, i Beograda pomogli u skrivanju Župljaninu, koga je Haški tribunal optužio za zločin protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom. 

Optužnica je podiguta protiv Koviljka Lovre (56) (profesor na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, a bio je i ministar u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića), kao i protiv Mlađena Marjanovića (57), Vinke Marjanović (55), Slobodana Koprivice (64), Milorada Koprivice (57) i Nikole Tepića (59). 

Njima se stavlja na teret da su neposredno, ili preko drugih lica, skrivali Župljanina i pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama, ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi gonjenja ne otkriju i ne uhapse. 

U optužnici se navodi da su optuženi lično podržavali Župljanina, pružali mu finansijsku pomoć, doturali odjeću i druge potrebne predmete, pomagali mu u pribavljanju lažnih isprava o identitetu, održavali sa njim vezu, obavještavali ga o preduzetim mjerama i radnjama organa gonjenja, organizovali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima. 

Optužena lica su Župljaninu omogućavala usmenu i pismenu komunikaciju putem pisama i pisanih poruka. 
Na osnovu dokumenata izdatih na ime Branislav Vukadin, koja je dobio od Centra bezbjednosti Pale (Vukadin je, utvrđeno je, lice koje je pogunulo u Žepi 1992. godine), Župljanin dolazi u Srbiju, gdje u Subotici dobija izbjegličku dokumentaciju, a potom se seli na područje Novog Sada. 

Župljanin se skriva i boravi u 26 mjesta na teritoriji Srbije, u međuvremenu tri mjeseca boravi u Moskvi, a sa lažnim dokumentima putuje u Lagos i u Pariz.

Nakon što je uspio da pobjegne organima gonjenja u Nišu januara 2008. godine, Župljanin odlazi u Pančevo, gdje je zatražio od Nikole Tepića da mu pruži utočište. 

Tepić ga je skrivao u svom stanu i pružao mu pomoć u skrivanju od sredine aprila 2008. sve do hapšenja, 11. juna 2008. godine.

Tužilaštvo je 30. oktobra 2008. godine podnijelo istražnom sudiji zahtjev za sprovođenje istrage protiv optuženih lica. 

Haški tribunal je Župljanina optužio 1999. za zločine nad bosanskim muslimanima i Hrvatima tokom 1992. godine.