Boris Tadić
0

"Opstanak RS-a i čuvanje integriteta BiH je obaveza Srbije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da Srbija nikada neće pristati na ucjene u vezi s Kosovom radi članstva u Evropskoj uniji.

Tadić je na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije istaknuo da Srbija neće odustati od svoja dva najveća državna interesa: članstva u EU-u i odbrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu.

On je kazao da evropske integracije ni na koji način nisu suprotstavljene nacionalnim interesima Srbije.

U kontekstu poštovanja međunarodnog prava na kome Srbija insistira u borbi za svoju južnu pokrajinu, rekao je Tadić uz ostalo, treba posmatrati i saradnju s Haškim sudom (ICTY).

Prema njegovim riječima, saradnja s ICTY-em je obaveza svake vlade, između ostalog, i zbog toga što dosljedno poštovanje domaćega i međunarodnog prava u Srbiji jeste preduvjet za njezino uspješno insistiranje na međunarodnom pravu u borbi za očuvanje Kosova u njenom sastavu.

"Vrhunsko je političko licemjerje kada je neko ko je vodio vladu u protekle četiri godine, i tokom čije je vlade najviše ljudi otišlo u Haag, danas govori o tome da tu saradnju treba revidirati", ocijenio je Tadić.

"Srbija poštovanjem međunarodnog prava ostaje i garant Dejtonskog sporazuma. Srbija neće dozvoliti da se dovodi u pitanje opstanak Republike Srpske, kao što će čuvati i integritet Bosne i Hercegovine, što je naša obaveza prema Dejtonskom sporazumu", rekao je Tadić.

Komentirajući hapšenje Radovana Karadžića i proteste koji su uslijedili, Tadić je istaknuo da je država Srbija u prvim sedmicama nakon formiranja nove vlade pokazala da funkcionira i da je sposobna boriti se protiv svakog oblika ekstremizma i nasilja.

"Dok sam ja predsjednik i dok je ova vlada, poštovat će se red i zakon... Svi koji krše zakon suočit će se sa zakonom, svi koji napadaju ljude koji rade svoj posao suočit će se s reakcijom države", poručio je Tadić, koji je uputio javnu pohvalu pripadnicima policije i službi sigurnosti, prenijele su agencije.

"Naglašavam da nismo prionuli na saradnju s Haškim sudom da bismo dobijali nagrade, već da bismo pokazali kako poštujemo svoje i međunarodne zakone i da u Srbiji funkcionira pravna država", rekao je Tadić.