Regija
0

Olli Rehn doputovao u Zagreb

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn doputovao je u srijedu navečer u posjet Zagrebu kako bi s visokim hrvatskim dužnosnicima razmotrio napredak Hrvatske u približavanju Uniji.

Njegov posjet je vezan uz usvajanje Komunikacijskog akcijskog plana Europske komisije za Zapadni Balkan čiji je cilj ubrzati put zemalja tog područja prema članstvu u Europskoj uniji. Plan je objavljen u srijedu prijepodne u Bruxellesu.

Rehn će se u četvrtak sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, potpredsjednicima hrvatske Vlade Đurđom Adlešić i Slobodanom Uzelcem, ministrom financija Ivanom Šukerom i ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

Rehn je izjavio u srijedu ujutro na konferenciji za novinare u Bruxellesu, predstavljajući dokument o zapadnom Balkanu, da 2008. može biti presudna za Hrvatsku.

"Godina 2008. može biti presudna za pristupne pregovore ako Hrvatska napravi znatan napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije i restrukturiranju brodogradilišnog sektora. Hrvatska također treba bez odgode riješiti pitanje ZERP-a", rekao je Rehn.

Upitan kakvu poruku nosi u Zagreb, Rehn nije konkretno odgovorio, kazavši da nosi "ohrabrujuću poruku".

"Kada bi bilo od kakve pomoći za rješavanje pitanja ZERP-a, rado bih vam danas otkrio moje ideje i poruku, ali mislim da taj uvjet nije ispunjen i stoga ću radije o tome razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom kako bi pokušali pronaći političko rješenje za taj problem koji ugrožava pregovore i uzrokuje usporavanje pristupnog procesa", rekao je Rehn.

"Moja poruka će biti u skladu sa zaključcima Vijeća EU-a iz veljače u kojima se ističe važnost da Hrvatska bez odgode poduzme akciju. Također ćemo razgovarati o širem političkom kontekstu, a moja je namjera uputiti Hrvatskoj ohrabrujuću poruku glede njezinih pristupnih pregovora, budući da ova godina može biti odlučujuća pod uvjetom da se brzo ispune mjerila", dodao je povjerenik za proširenje.