Regija
0

Okružni sud ima 24 sata da utvrdi identitet Župljanina

FENA
Stojan Župljanin, desno
Stojan Župljanin, desno
Glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je u srijedu da istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu utvrđuje identitet haškog bjegunca Stojana Župljanina i prema zakonu ima rok od 24 sata da to učini.

Župljanin, koji je uhapšen u srijedu i izveden pred istražnog suca, negirao je da je on osoba za kojom se traga pod sumnjom da je izvršila ratni zločin, navela je Ramić u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog suda.

Ona je rekla da je sudac naložio da se obave sve potrebne istražne radnje kako bi se nesporno utvrdio Župljaninov identitet, nakon što u vezi s tim postoji sumnja.

Ramić je rekla da ne može precizirati kada će biti završeno utvrđivanje identiteta, navodeći da istražni sudac prema zakonu ima rok od 24 časa da odluči o pritvoru Župljanina.

Bosanski Srbin Stojan Župljanin (57), jedan od četiri haška bjegunca, uhapšen je oko 12.30 sati u okolini Beograda i priveden istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Pored Ratka Mladića, Radovanova Karadžića i Gorana Hadžića, Župljanin je četvrti optuženik Haškog suda koji je u bijegu.

Župljanin je tokom rata bio načelnik Centra javne sigurnosti Banja Luka, a optužnica ga tereti za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Bosanske krajine.