Komentari (70)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sa malim zakašnjenjem,sretan rođendan gospodine Fikrete Abdiću.Republika Srpska i Republika Zapadna Bosna,dvije nezavisne države.
LINKOVI ZA VIDEO O UCESCU CRVENIH BERETKI MUPA SRBIJE I ARKANOVACA U CAZINSKOJ I BOSANSKOJ KRAJINI , http://www.casttv.com/video/yq785f1/jedinica-ceo-serijal-part-6-of-17-video http://www.casttv.com/video/2i7l961/jedinica-ceo-serijal-part-7-of-17-video http://www.casttv.com/video/mdprt11/jedinica-ceo-serijal-part-8-of-17-video http://www.casttv.com/video/q4p4ys/jedinica-ceo-serijal-part-9-of-17-video
Srecan ti rodjendan Abdicu! Srbi su uz tebe !
Sretan rodjendan BABO, Zivjela REPUBLIKA ZAPADNA BOSNA !!!
Dnevnik obavještajca-Međutim, sama činjenica da je u Krajinu došao neko poput Jovice Stanišića, jednog od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, davalo mi je za pravo da počnem da verujem kako će se uskoro nešto dešavati i da će doći do većih aktivnosti. link za kompletan tekst http://klub9gbr.com/forum/topic.html?id=14&p=5 .PREPORUCUJEM ZA CITANJE 100 POSTO.PRIJATNO.
. Imali su zadatak da na takav način izvještavaju Slobodana Miloševića, a postojala je i direktna satelitska linija s Miloševićem\'\', govori Slišković. Operacija Pauk je doživjela je slom nakon operacije HV-a Zima 94. Krajem juna 1995. u Beogradu se na Miloševićev poziv okupio vrh operacije Pauk, o čemu svjedoče izdvojeni dijelovi dnevnika ratnog zločinca Ratka Mladića. link za kompletan tekst -http://www.depo.ba/front/biv~s-i_specijalac_svjedo~--c-io_o_u~--c-e~s-~-c-u_srbije_u_ratu_u_bih
. Imali su zadatak da na takav način izvještavaju Slobodana Miloševića, a postojala je i direktna satelitska linija s Miloševićem\'\', govori Slišković. Operacija Pauk je doživjela je slom nakon operacije HV-a Zima 94. Krajem juna 1995. u Beogradu se na Miloševićev poziv okupio vrh operacije Pauk, o čemu svjedoče izdvojeni dijelovi dnevnika ratnog zločinca Ratka Mladića.
VANREDNO IZDANJE 60 MINUTA: Bivši specijalac svjedočio o učešću Srbije u ratu u BiH- Dejan Slišković, nekadašnji juniorski prvak Srbije u džudou, Jedinici se priključio u maju 1994. Iza njega je već bila zavidna sportska karijera, a Jedinici je trebala svježa krv. On kaže kako nije znao koja je namjena jedinice. Mislio je da će ona djelovati unutar granica Republike SrbijeO svom ucescu u Cazinskoj Krajini on prica..Bio sam na komandnom mjestu. Tu su bili Simatović i Stanišić. Često su dolazili ABDIC, Božović, Legija, Martić, Mladić. Nekoliko sam puta vidio Mladića, sjećam ga se debelog sa šajkačom koja izgleda kao šapka. ABDIC je uglavnom dolazio sa aktovkama. Izlazio je bez njih. Čuo sam da je plaćao da se Velika Kladuša što manje razruši. Stanišić i Simatović su bili 80% vremena na komandnom mjestu. Nekada su bili odsustni službeno i nekoliko puta u Beogradu.
Bistrinom svog poganog uma Fikret Abdić je vidio da poslije pada Kninske Krajine pada i zadnji njegov zaštitnik i od naroda opljačkanim parama uspjeva da ostvari kontakt sa Tuđmanovom vladom, koja mu daje smještaj i zaštitu na Istarskom primorju.Kasnije ,se to promjenilo pa je Fikret zavrsio gdje je i danas.Tako je završila saga o tvorcu privrednog čuda zvanog Agrokomerc i covjeku koji je skupa sa Srbima napadao sopstvene gradove, u specijalnim logorima m uči o i u b ija o sopstveni narod, rušio sopstvene bogomolje i ostavio pustoš u srcima i dušama kraju i ljudima od kojih je potekao.
Dokument potpisuje KOS-ovac, general-potpukovnik Mile Novaković. On je u Knin, pa zatim i u Veliku Kladušu, stigao po nalogu Stanišića a uz saglasnost Fikreta Abdića, sa zadatkom da komanduje vojnim operacijama Abdićeve vojske protiv Petog Korpusa i generala Atifa Dudakovića. Fikret Abdić je u logorima, gdje je zatvorio ljude koji nisu bile njegove pristalice dovodio mučitelje iz Srbije, poput Arkana i Legije. Neprekidno je vojno snadbijevan od srpske strane, a za uzvrat je srpske jedinice na raznim BiH frontovima hranio iz Agrokomercovih pogona koji su još radili. On je izazvao najveće bratoubilačko krvoproliće u historiji naroda. Okrenuo je brata protiv brata, oca protiv sina, sina protiv oca...uzrokovao je mržnju među rodbinom, poziv ka osveti koja se među ljutim Krajišnicima zna nositi i po sto godina.
Pokušaj državnog udara u Sarajevu 02. maja 1992. godine (dok je u srpskom zarobljeništvu bio predsjednik Predsjedništva RBiH, Alija Izetbegović), proglašenje tzv. Republike Zapadna Bosna, potpisivanje saveza sa Miloševićem, Karadžićem i Matom Bobanom, a oružana pobuna protiv države i razaranja Cazinske krajine bila je pod direktnim vođstvom srbijanske obavještajne službe. O tome postoje i dokazi kao što je dokument Str. pov. br. 03/270-1 od 01.07.1995. godine iz izvještaja komande \\\'Pauk\\\' iz takozvane Republike Srpska Krajina. koji je upućen u \\\'MUP Republike Srbije, ministru Jovici Stanišiću.
. U samom procesu Fikret Abdić je izjavio da je imao veliku podršku Hamdije i Hakije Pozderca, što je i te kako iskorišteno da se prvo sa političke a onda i sa životne scene skloni skupa sa Džemalom Bijedićem. Već tokom ispitivanja i boravka u bihaćkom zatvoru sa Fikretom Abdićem je u kontakt došla tadašnja jugoslovenska obavještajna služba. U operativnoj akciji \\\'Proboj 1\\\', pridobijanje Abdića u službu srbijanskog KOS-a, a po nalogu Aleksandra Vasiljevića, učestvovali su: major Čedo Knežević, potpukovnik Smiljanić, kapetan Miroslav Balan i Vukašin Gledić. Poslije puštanja iz zatvora Fikret Abdić je u restoranu „Lovačka kuća\" u Bihaću pristao da radi za KOS. Njegove kasnije aktivnosti su bile zajednički dogovarane sa srbijanskim agentima.
U maju 1987. godine, počela je AFERA AGROKOMERC. Prije toga je bilo uobičajno da sva produzeća rade novčane transakcije sa mjenicama, to jest vrijednosnim papirima. Fikret Abdić je poput drugih direktora jugoslovenskih preduzeća uveliko koristio ovu ekonomsku olakšicu u Agrokomercu, međutim vrijednost izdatih mjenica je dostigla fantastičnu cifru od 500 miliona dolara. Nekoliko mjeseci prije otkrivanja ove afere Manojlo Budisavljević, srpski član ustavne komisije je u jednom usputnom privatnom razgovoru svog bosanskog kolegu Abdulaha Konjicija upitao: Kako Hamdija stoji u Bosni? - dalje je sam nastavio: Srbi ga neće! Predsjednik je ustavne komisije, a ne da da se mijenjaja AVNOJ. Samo traže način kako će ga se bezbolno riješiti.\" Ovaj razgovor je bio uvod u Aferu Agrokomerc i preko nje politička likvidacija Hamdije Pozderca.
Operacija Pauk, koja je izvedena u Cazinskoj krajini, a čiji je mozak bio Jovica Stanišić, načelnika Državne bezbjednosti Srbije. On je u okviru te operacije poslao Crvene beretke u Cazin, gdje su se borili protiv Petog korpusa na strani Fikreta Abdića. Pri tom su počinjeni veliki zločini od pripadnika Crvenih beretki, koji su istovremeno učestvovali u švercu velikih razmjera.
Logori- Po nalogu Fikreta Abdića otvaraju se logori . U Drmeljevu je bio logor kroz koji je za dva mjeseca prošlo 520 ljudi. U jednom dopisu Abdićevih autonomaša, od 12. januara 1995, piše da je u \"vojnom zatvoru Miljkovici 1.567 zatvorenika\". Logore u Kladuši je obišao i Tadeusz Mazowiecki, specijalni izaslanik za ljudska prava, i nakon toga pisao Fikretu Abdiću upozoravajući ga da se ljudi drže bespravno, da su uslovi loši, da su im ugrožena sva prava (premlaćivanje i zlostavljanje itd.), na što Fikret Abdić nije reagovao.