Jelko Kacin
0

"Odluka MSP-a mora označiti početak kvalitetnijih odnosa Prištine i Beograda"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu donosi nove i drugačije izazove; ono mora označiti početak kvalitetnijih odnosa Beograda i Prištine te istinski zaokret ka vođenju prijateljskog dijaloga, ističe u četvrtak potpredsjednik Delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin.

Sve države zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, teže članstvu u Evropskoj uniji. Dijalog i ubrzana izgradnja demokratskih institucija predstavljaju jedino sredstvo kojim se može napraviti politički, društveni i ekonomski pomak u odnosima dviju država, a posebno u procesu evropskih integracija, koji ostaje zajednički cilj obiju strana, smatra Kacin.

I pored sadašnje politike Beograda prema nezavisnosti Kosova, ostaje činjenica da multietničko i multikulturno kosovsko društvo prolazi kroz dugotrajni proces izgradnje međusobnog povjerenja, kojeg ne može biti bez efikasnijeg djelovanja demokratskog sistema i nezavisnih institucija. Prolazeći kroz teške trenutke tranzicije, i Srbija i Kosovo se moraju okrenuti uspostavljanju prijateljskih odnosa, bez kojih nema prave perspektive evropskih integracija.

Odluka ICJ-a ne smije ostati tek jedan trenutak u historiji teških i opterećenih odnosa Beograda i Prištine. Put naprijed leži u zajedničkim naporima da se ojača vladavina prava i ove države politički i ekonomski pripreme za članstvo u EU-u.

Dijalog Beograda i Prištine, aktivna i snažna podrška političkom sudjelovanju Srba u institucijama kosovske države na cijeloj teritoriji Kosova, i konstruktivan pristup otvorenim problemima predstavljaju velik izazov ali i neophodan preduvjet za oslobađanje političkih i ekonomskih potencijala Srbije i Kosova na putu evropskih integracija.

Nakon današnje odluke Suda izražavam nadu da će ovo novo poglavlje u odnosima Srbije i Kosova započeti što prije, navodi Jelko Kacin u saopćenju dostavljenom medijima.