Regija
0

Od početka godine u crnogorske luke uplovilo više od hiljadu jahti

Anadolija
Dolazak megajahti i kruzera u Porto Montenegro u Tivtu, kao i u Kotor doprinijeli su da je Crna Gora postala popularna destinacija na turističkoj mapi Evrope. Jahting turizam sve je popularniji u ova dva grada, pa je tako u Porto Montenegro od početka godine uplovilo više od hiljadu jahti. U ovu luku mogu da uplove najveće i najduže jahte svijeta, te je tako Porto Montenegro i dobio status "najveće" marine u Evropi.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

PR kompanije Danilo Kalezić, u izjavi za AA kaže da su zadovoljni sezonom.

“Popunjenost vezova je 100 posto, što znači da je popunjeno ukupno 250 postojećih vezova, a uskoro će biti operativna i druga faza koja podrazumijeva dodatnih 150 vezova. Tokom sljedeće godine imaćemo dodatnih 60 vezova, što će nas dovesti na cifru od 460 vezova”, kazao je Kalezić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

 Naveo je kako je došlo do porasta prometa u odnosu na prošlu godinu.

“Vrlo smo zadovoljni sezonom, na nedjeljnom nivou bilježimo porast od 11 posto u odnosu na istu sedmicu prošle godine”, kaže Kalezić.

Plovila u marini nose zastave različitih boja. Na njima se najčešće vijore zastave SAD, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije...

I Luka Kotor, poznata kao mjesto gdje dolaze najveći svjetski brodovi i kruzeri i ove godine bilježi dobru posjećenost.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema podacima iz Turističke organizacije Kotora, od početka godine u ovaj grad stiglo je 180 brodova, koji su doveli više od 150 hiljada gostiju. Također, za prvih sedam mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovilo je i 848 jahti sa 3.767 putnika.

Kotor je godinama destinacija gdje dolaze najveći i najatraktivniji svjetski kruzeri. Superluksuzni kruzer "Nordam" kompanije "Holland Amerika Line" sa 1.962 putnika i 788 članova posade boravio je u Kotoru početkom juna.

 Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković kaže u izjavi za AA da Crna Gora ima interes od dolaska kruzera i megajahti.

“Crna Gora ima interesa, jer gosti koji dolaze na jahtama sigurno se prošetaju po Bokokotorskom zalivu, po Crnoj Gori, i ostvaruju određenu potrošnju. Isti je slučaj i sa kruzerima. Ti gosti su kao izletnici kod nas, oni mogu da povećaju vanpansionsku potrošnju“, smatra Ratković.