Strašan zločin
0

Ocu ubijene djevojčice u Sjevernoj Makedoniji određen pritvor, tokom privođenja digao palce uvis

I. M.
Screenshot: Skopje1
Screenshot: Skopje1
Aleksandar Đorčevski, otac ubijene Vanje, završio je u pritvoru, saznaje "Skopje1". On će ostati u pritvoru 48 sati, a nakon pokretanja uviđaja isti će biti produžen. Prema riječima sudije, sumnje da bi mogao pobjeći ili utjecati na postupak su opravdane.
Otac se sumnjiči da je dao informaciju o vremenu i mjestu kada će Vanja biti sama, s ciljem da je otme, a potom od majke traži novac. Ali, kako je rekao ministar Oliver Spasovski, stvari su izmakle kontroli, pa je organizator i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao u djevojčicu iz pištolja i ubio je.
On je na sud doveden nakon što je dan proveo u policijskoj stanici i tužilaštvu na saslušanju. Na sud je došao u pratnji policije s lisicama na rukama, a jedan njegov potez iznenadio je mnoge. Kao što se može vidjeti na videosnimku, on je prilikom privođenja digao oba palca uvis.

Iz Tužilaštva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili su ranije da on negira bilo kakvu povezanost s ubistvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno.

Također Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije saopćilo je večeras da je raspisana međunarodna potjernica za Ljupčom Palevskim, građevinskim poduzetnikom i predsjednikom desničarskog pokreta "Treta", kojeg sumnjiče za ubistvo 14-godišnje djevojčice.

Prije nego što je osumnjičen, otac Aleksandar je prijavio Vanjin nestanak i učestvovao u istrazi da je pronađe. Bio je pored majke Zorice, koja je javno zatražila pomoć u pronalaženju Vanje i prva je prijavila nestanak.

Podsjećamo, djevojčica Vanja G. (14) iz Skoplja, koja je nestala u ponedjeljak, 27. novembra na putu do škole, pronađena je mrtva kod sela Orman, na rubu glavnog grada Sjeverne Makedonije.