Regija
427

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK / Objavljen snimak likvidacije Arkanovca Gorana Popovića u Boliviji

Klix.ba
Goran Popović iz Donjeg Lapca, bivši pripadnik Crvenih beretki i Arkanovih tigrova, državljanin Hrvatske i Srbije, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica zbog trgovine kokainom, ubijen je u Santa Cruzu u Boliviji. Snimak brutalne likvidacije objavljen je na internetu.

Popović je ubijen u internet kafeu. Kako se i vidi na snimku, dok je sjedio za računarom ubica mu je prišao i hladnokrvno mu pucao u potiljak.

Ubijeni je imao dokumente kao David Eterovic Melgar, no policija je utvrdila da se iza toga imena skrivao Goran Popović za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica zbog trgovine kokainom.

Goran Popović treća je žrtva mafijaških likvidacija u Boliviji u samo sedam dana. Mafijaški obračuni mogli bi biti povezani s nedavnom zapljenom tri tone kokaina u Čileu. Kokain vrijedan 60 miliona dolara stigao je iz Bolivije, objavila je policija. Osam osoba je uhapšeno u operaciji planiranoj četiri mjeseca.

Pod lažnim imenom Nikola Antonio Bonavia ubijen je i bivši arkanovac Goran Stavrić u Limi, navodno dok je bio u društvu s bivšim merčepovcem Igorom Mikolom koji je u bijegu od 2005. kad je osuđen na pet godina zatvora zbog zločina u Pakračkoj poljani. Nakon nekoliko dana skrivanja Mikola se prošle sedmice predao policiji.

Goran Popović zvani Goksan nakon rata je s bivšim saborcima organizirao šverc velikih količina oružja i droge. Policija je sumnjala da sarađuje sa Slobodanom Kašićem, Splićaninom kojem se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplijenjenog u Rijeci, a bio je i povezan sa grupom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zapljene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu, objavili su hrvatski mediji.

Smatra se da je ubijeni Goran Popović bio povezan sa saradnicima Darka Šarića, jednog od vođa balkansko-južnoameričke narkomafije koji se pod još nerasvijetljenim okolnostima nakon više godina bijega sredinom marta predao policiji Srbije i Crne Gore. Latinoameričke likvidacije balkanskih kriminalaca učestale su nakon Šarićeve predaje.