Rasim Ljajić
0

Obeshrabrujuće izjave iz Hrvatske

FENA
Izjave hrvatskog predsjednika i premijera ne zvuče suviše ohrabrujuće i moglo bi se reći da su nastavak konfrontirajuće politike prije nego politike pomirenja i uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa Beograda i Zagreba, rekao je srpski ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić gostujući na Fokusu.

Srpski predsjednik Boris Tadić jučer je izjavio da od Hrvatske očekuje izvinjenje za zločine i progone krajiških Srba u vrijeme akcije "Oluja", kada je iz Republike Srpske Krajine protjerano oko 200.000 Srba.

Reagirajući na Tadićevu izjavu, Mesić je rekao da je "Hrvatskoj rat bio nametnut" i poručio da bi Tadić, kad govori o tome, morao da vodi računa da je "pobuna Srba u Hrvatskoj bila inicirana iz Beograda, odakle su dolazili dobrovoljci i tenkovi okićeni cvijećem".

Istim povodom, Sanader je, u govoru na svečanosti pred obilježavanje Dana pobjede, istakao da je "Oluja" bila "oslobodilačka, pravedna i legitimna odbrambena operacija hrvatskih oružanih snaga" i da nikome, bez obzira da li se radi o unutrašnjim srpskim razlozima, neće dozvoliti da baci ljagu na tu akciju.

Ljajić je još poručio da Srbija neće odustati od rješavanja pitanja izbjeglica na diplomatski i civiliziran način "i u korist Srbije, nikako na štetu Hrvatske", kao i da će državni vrh inicirati da se pitanje izbjeglica riješi u okviru Sarajevske deklaracije.

Podsjetivši da su tim dokumentom i međunarodne organizacije preuzele određenu odgovornost za rješavanje tog problema, Ljajić je rekao da je "to način da pošaljemo jasnu poruku ne samo da smo nezadovoljni Sarajevskom deklaracijom nego i da ćemo insistirati na svim međunarodnim forumima da ovo pitanje bude riješeno".

Sarajevska deklaracija je potpisana 31. januara 2005. u glavnom gradu BiH, a tim dokumentom je predviđeno da pitanje izbjeglica s prostora tadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora, BiH i Hrvatske bude riješeno do kraja 2006. godine. Taj dokument je potpisan pod patronatom međunarodne zajednice - OSCE-a, UNHCR-a i Evropske komisije.