Guardian
0

Novi hrvatski predsjednik mogao bi ih "malo provjetriti"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Guardian piše u utorak da bi novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović mogao malo provjetriti političke krugove koji naglo gube ugled u javnosti.

Hrvatska, koja se nada da će do ljeta početi pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju, tone u moru korupcije, a gotovo svake sedmice pojavi se neki novi skandal u koji su umiješane čak i neke od najvećih kompanija i banaka.

Tri ministra su od ljetos bila primorana podnijeti u ostavke, a očekuje se da će ih biti još. Više desetaka političara i poslovnih ljudi je uhapšeno.

Neočekivani prošlosedmični pokušaj povrataka bivšeg premijera Ive Sanadera na političku scenu, koji je završio bez uspjeha, po ocjeni političkih analitičara najvjerojatnije je povezan s korupcionaškim aferama, odnosno njegovim nastojanjem da osigura politički imunitet od sudskog gonjenja.

Josipović, skladatelj klasične glazbe i pravni stručnjak, ali s vrlo malo političkog iskustva, uvjerljivo je pobijedio u drugom krugu izbora jednostavno zato što je oličenje poštenja.

Istovremeno, Evropska unija, u kojoj neki žale što su Bugarska i Rumunija 2007. primljene u članstvo usprkos krajnjoj korumpiranosti, odlučna je u namjeri da ne ponovi takvu pogrešku, pa će zato napredak u pregovorima sa Zagrebom biti povezan s borbom tamošnjih vlasti protiv kriminala i korupcije, piše u Timesu.