Regija
0

Norac započinje iznositi odbranu u slučaju Medački džep

FENA
Mirko Norac, hrvatski general optužen u prvom postupku za ratne zloèine koji je preuzet od Haškog suda, sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi iznositi odbranu.

Tijekom akcije u Medačkom džepu, u kojoj je počinjen ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, Norac je bio mladi pukovnik i zapovjednik 9. gardijske brigade. U optužnici se navodi da je neposredno prije akcije imenovan zapovjednikom Sektora 1, borbene skupine osnovane posebno radi vođenja te operacije.

Njegov suoptuženik, general Rahim Ademi u svojoj je obrani krajem aprila ustvrdio da je Norac, kao zapovjednik Sektora 1 i vodeći operativac na terenu, sve vrijeme akcije mimo zapovjednika izravno komunicirao s tadašnjim načelnikom Glavnog stožera Jankom Bobetkom te da je paralelni zapovjedni lanac zaobilazio časnike prebjegle iz JNA.

Norčeva obrana od početka postupka takve tvrdnje odbacuje. Negiraju da je Norac zapovijedao Sektorom 1 i da je takav sektor uopće postojao, dok su pisane zapovjedi, koje mu ne idu u prilog, više puta nazvali falsifikatima.

Ratni zapovjednik 9. gardijske brigade već je osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina nad civilima u Gospiću 1991., a zatvorsku kaznu trenutno izdržava u Lipovici.

Ademija i Norca se tereti za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Tužiteljstvo tvrdi i da svoje postrojbe prije akcije nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija te da nisu osigurali dovoljan broj vojnih policajaca.

Optuženi su i jer navodno ništa nisu poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za zločine koji su se dogodili nakon što se HV mirovnim sporazumom obvezala povući sa zauzetog područja. Optužnicom se ne osporava legitimitet akcije.