Policija, parada i litije
117

Neredi u Beogradu: Niz napada na učesnike šetnje Europridea, privedeno 30 osoba

N. V.
(Foto: Danas
(Foto: Danas)
U Beogradu se danas održava šetnja povodom Europridea koju je MUP Srbije zvanično zabranio. Međutim, učesnici se uveliko okupljaju, a na ulicama su i protivnici parade ponosa, koji su već imali sukob s policijom te su napali i učesnike šetnje.

Beogradske ulice se pune aktivistima koji dolaze na šetnju ponosa, no s obzirom na veliki broj građana protiv, koji su izašli na ulice, policija u velikom broji provodi aktivnosti osiguranja na terenu. Do sada su priveli više od 30 ljudi, a srbijanski mediji prenose da su dvojica muškaraca uhapšeni nakon što su bocama gađali automobile, vrijeđali novinarske ekipe i ulazili u sukob s policijom.

Osim toga, mnogi su još izvještaji o huliganskim radnjama. Oni pokušavaju probiti kordon policije kako bi došli do okupljenih aktivista. Kod zgrade RS-a, nepoznati muškarac je šakom udario u glavu dvije djevojke koje su prišle demonstrantima kako bi ih fotografisale. Grupa muškaraca je danas istukla dvojicu policajaca. U blizini državne skupštine je uhapšen raščlanjeni monah Antonije koji je fizički napao novinara N1, to jeste pogodio ga je flašom.

Ranije su iz MUP-a Srbije objavili da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga, a ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da nedozvoljena šetnja neće biti održana te da neće tolerisati nasilje na ulicama. I jedno i drugo se ipak dešava.

Desetine huligana se okuplja na različitim lokacijama, mnogi sa sobom imaju baklje, uzvikuju pogrdne riječi i koriste pirotehniku. Oni su u Beogradskoj ulici pokušali probiti i kordon policije, ali su ih službenici spriječili. Odnosno, kako javlja reporter Nove.rs, rastjerali su ih no oni su se povukli prema parku na Slaviji i odatle ponovo krenuli ka Ustavnom sudu odakle će krenuti šetnja, koja će završiti kod stadiona Tašmajdan gdje je planirano i održavanje koncerta.