Krivični sud u Skoplju
0

Nastavak sudskog procesa u slučaju smrti Proeskog

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sudski proces u Skoplju o saobraćajnoj nesreći u kojoj je na današnji dan prije dvije godine poginuo makedonski pjevač Toše Proeski, biće nastavljen u ponedjeljak, 19. oktobra, pred Krivičnim sudom u Skoplju.

Makedonsko Tužilaštvo pokrenulo je spor protiv Georgija Georgijevskog, vozača džipa u kome je poginula makedonska zvijezda na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Posljednje ročište odgođeno je prije pet mjeseci, jer se u sudnici nije pojavio Slaviša Kuzmanović, vozač kamiona u čije je vozilo udario makedonski džip.

Porodica, prijatelji i fanovi iz Makedonije i Balkana danas obilježavaju dvije godine od tragične smrti Proeskog, a u crkvi Uspenje presvete Bogorodice u njegovom rodnom mjestu Kruševu jutros je služen parastos. 

U  6.20 sati, kada se prije dve godine dogodila saobraćajna nesreća, 15 makedonskih maratonaca krenulo je na put iz Kruševa do njegovog vječnog doma na Gumenju. Maratonci će trčati tri dana, a sutra bi trebalo da stignu ispred beogradske "Arene", gdje će ih sačekati fanovi Proeskog, a onda se vraćaju nazad u Makedoniju. 

Na Gumenju će danas cvijeće položiti planinari iz Probištipa, a večeras će biti održan memorijalni turnir u odbojci.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, a poginuo 16. oktobra 2007. godine kod Nove Gradiške na putu za Zagreb. Nesreću su preživjeli vozač džipa Georgi Georgijevski i Tošetova menadžerka  Ljiljana Petrović.

Proeski je objavio sedam albuma "Nekude vo noći", "Sin Božji", "Ako me pogleda u oči", "Dan za nas", "Posle tebe", "Božilak" i "Igre bez granica". Posthumno je promovisan još jedna njegov album na engleskom jeziku "The Hardest Thing".