Regija
59

Napeto na granici: Hrvatski specijalci žele pomaknuti ogradu, Slovenci ne daju

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon što je slovenska vojska rano jutros počela sa postavljanjem žičane ograde duž dijela granice sa Hrvatskom kako bi bolje kontrolisala ulazak migranata u zemlju, pet kombija punih hrvatskih specijalaca došlo je ukloniti žicu.

Situacija na graničnom prijelazu Harmica u poslijepodnevnim je satima bila napeta. Kako javlja reporter Jutarnjeg lista na mjestu događaja, s hrvatske je strane došlo pet kombija s policijskim specijalcima s namjerom da uklone dio slovenske ograde za koju se tvrdi da je postavljena s hrvatske strane.

Istovremeno, sa slovenske je strane također došlo nekoliko vozila pod rotirkama. Slovenski specijalci naoružani su automatskim puškama, "u punoj ratnoj spremi".

Problem je u tome što je žičana ograda na nekoliko kritičnih tačaka postavljena tako da ulazi u hrvatski teritorij. Slovenci ne žele popustiti i pomaknuti ogradu, dok Hrvati ne žele da žica ulazi u njihov teritorij.

Slovenski premijer Cerar tvrdi da će njegova zemlja i dalje ostati otvorena za izbjeglice, te da je cilj ograde zaštita Europske unije i Slovenije od nekontrolisanog ulaza migranata. Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu "zelenu granicu" tokom nadolazeće zime, javlja HRT.

Slovenci navode i kako će cijelu ogradu finansirati Evropska unija.